mandag den 28. november 2016

Når forventningens glæde ikke lever op til dine forestillinger, går det galt

Julen står for døren, advent er godt i gang.

Den søde juletid er for mange knap så sukkersød, selv om der køres rigelige mængder af marcipan og sukkerstads indenbords.

Faktisk er juletiden for rigtig mange mennesker et veldækket tag selv bord af stress, frustration, ærgerelser og bristede drømme.
Og det skyldes typisk en ting: Du sætter for høje forventninger. Både til dig selv og andre.

Når julen skal være perfekt, gaverne dyre og funklende, maden i topklasse, huset en toptunet udgave af Bo Bedre, beklædningen Vogue værdig, børnene afrettede og parforholdet hjerteligt til op over begge ører.... og det hele så blive en leverspostejs-agtig-udgave i sammenligning... ja, så kan det ikke andet end skuffe.

Og lad os ikke glemme, at vejen til en glansbilled-jul desværre ofte er brolagt med gråd og tænders gnidsel, skænderier, økonomiske tømmermænd og mange andre uhensigtsmæssige ting.

Og hvad er det, du prøver at leve op til? Det du ønsker dig, eller det som du tror, du skal leve op til? Andres forventninger?
Det er faktisk et godt spørgsmål, at overveje her inden julen for alvor ræser af sted.

Så må jeg opfordre til at komme i hu, hvad julen egentlig handler om: Hjerternes fest.

Planlæg en hjemlig, hyggelig varm og kærlig jul. Omgiv dig med dem du holder allermest af.

Når alt kommer til alt, er det ikke dyre vine og gaver det kommer an på. Det er de nære relationer der tæller. Det er dem, der gør os glade og lykkelige. Får os til at høre til - og føle os trygge.

Og er det ikke langt bedre at skabe hyggelige og dejlige minder i dine vante omgivelser, frem for at bukke under af stress, fordi hele jule-tam-tam'et bare slet ikke blev som du have forestillet dig – og du sidder skuffet tilbage i dine perfekte omgivelser.
Lad ikke forventningens glæde blive umulig at opfylde. For så går det galt. Det gavner ikke din mentale sundhed og dine relationer til dine kære.

Fokuser på det, der betyder noget, menneskene, frem for materielle omgivelser. Blot en opfordring.


Ha' en dejlig jul.  

1 kommentar: