fredag den 11. november 2016

Efterårets store forfattere

Så er det tid til en af årets store begivenheder - i hvert fald hvis du ligesom jeg, er lidt af en bognørd. BogForum løber at stablen i København i weekenden, og jeg glæder mig ufattelig meget! Og det desto bedre, så kommer der en masse spændende forfattere, som jeg helt klart skal høre spændende foredrag med, samt måske også få en bogsignering eller to! Og så skal der indsamles en masse informationer og bøger, der skal hjem og stå i den ellers proppede reol.. Der er jo altid liiige plads til én bog mere!

Billedresultat for bogforum 2016Her kommer så en lille guide til, hvilke store navne, både fra ind- og udland, der komme på bogmessen. Det er blot et lille udpluk af alle de mange spændende navne, så I kan selv se flere på BogForum. Disse er nogle af dem, jeg bestemt skal se:
  • De skønlitterære Audrey Carlan og Jan Guillou
  • Krimiforfatterne Jussi Adler-Olsen, Sara Blædel og Leif Davidsen 
  • Hella Joof, Jim Lyngvild og Hans Pilgaard for deres fantatiske biografier 
  • Sigurd Barrett, Anders Matthesen, Jacob Riising og Manu Sareen, samt Don Rosa
  • Svend Brinkmann og Lars Tvede samt Ole Henriksen 
Audrey Carlan har skrevet de fantastiske bøger om Mia Saunders, der bliver escortpige - Calendar Girl serien. Ny måned, ny by, ny mand. Det er et særdeles velskrevet sprog, og som læser sætter man sig hurtigt ind i Mias nye liv, hvor hun skal "hjælpe" mændene i de særskilte byer. Handlingen er fængslende, og jeg tror, det er én af de bøger, jeg har læst hurtigst - og også en af dem, hoor jeg har higet efter at komme tilbage til den, når tiden har tilladt det. Derfor skal jeg helt sikkert se og møde forfatteren, og forhåbentligt også få en signering i de fantastiske bøger.

Med sin bogserie om det 20. århundrede, har Jan Guillou netop udgivet sin sjette bog i serien. Denne gang om 1950'erne. Denne gang handler det om de forandringer, den svenske velfærdsstat står over for, mens et sønderbombet Europa hungrer efter svenske råvarer. Man følger den unge Eric, der er tredje generation i Lauritzen-klanen, og hans egne problemer og forandringer i en lille svensk by. Bøgerne skildrer mange tendenser i gennem tiderne, og også i den sjette bog her, hører man om de mange trends, der blandt andet kommer fra USA - og så bliver Eric også den første i klassen, der har ægte amerikanske cowboybukser. Heraf titlen, på ekstremt talentfulde Jan Guillous bog, som jeg helt klart skal læse - når jeg lige er kommet gennem stakkene af bøger herhjemme.

Selvom jeg ikke er den store krimifan, skal tre af de helt store navne her i efteråret, da både ses og høres på BogForum. Jussi Adler-Olsen, Sara Blædel og Leif Davidsen har formået at skrive adskillige bøger hver især, og de formår at holde sig nye, attraktive og spændende. Tre gode eksempler på julegaven til familiens krimifan måske?

Som tiden nu er, så er der ufatteligt mange personer, der vælger at skrive biografier. Jeg synes altid, at det er inspirerende og spændende at læse om andre menneskers normer, værdier, historier, opvækst, håb, drømme mv. Og så får jeg da også lige min indre sladretante mættet med detaljer om andre.. Ja, sådan én har jeg, en indre person, der elsker at høre om andre mennesker, og lige snage lidt måske også.
Men men men, nogle af dette efterårs store navne er Hella Joof med Papmaché reglen, Jim Lyngvild med sin meget ærlige og barske Møgunge samt Hans Pilgaards bog Støj og fortielser, der omhandler den ærlige fortælling om, hvem han egentligt er, om den pæne opdragelse, om det at føle sig anderledes, samt senere nu om kærlighed mod alle odds. Alle bøgerne er inspirerende og dybt ærlige. Derudover er der også i hvert fald en anden bemærkelsesværdig og særdeles omtalt bog på hylderne i dag; nemlig Jakob Scharf og Morten Skjoldagers bog Syv år for PET. Bogen har fået ekstreme mængder medieomtale, beskyldninger har lydt, men den er i handlen, og skulle efter sigende være en velskrevet bog om livet som (forhenværende) PET-leder.

Indeni er mange af os nok allesammen en smule legebørn, og derfor får I da også lige en kort introduktion til nogle af de forfattere, der har formået at skrive fængslende og gribende historier til børn og barnlige sjæle.
Mange af os kender nok bedst Sigurd Barrett for bjørnetime, da vi var mindre, og med Sigurds Bjørnetime, tog Sigurd vejen direkte ind i både børn og voksnes hjerter. Han har indtil nu udgivet bøger med bibelhistorier, nordiske og græske guder, og nu har ham lavet en Danmarkshistorie - skrevet på en måde, så såvel børn som voksne kan være med. Derudover er også Anders Matthesen, Jacob Riising, Manu Sareen og Thomas kommet med børne/ ungdomsbøger, der alle har et lidt skævt twist, smat humor på højeste plan.
Selvom Don Rosa ikke lige er kommet med noget nyt, så er og bliver han et af mine idoler - mest fordi jeg nok er lidt af en freak, når vi kommer til Anders And. Jeg har altid syntes, at Anders And-bladene var noget af det mest fantastiske, da jeg var yngre, og i stedet for at læse hesteblade eller Vi Unge, så sad jeg med et af min fars eller farfars aflagte blade. Så det er med julelys i øjnene, at jeg ser frem til at se og møde Don Rosa på BogForum (glæder mig som et lille barn, og ja, også dette til trods for at jeg er 24 år, og ikke har læst Anders And blade de seneste par år).

Alle ovennævnet forfattere, er nogle af dem, jeg synes er ekstremt dygtige, og har formået at fange min opmærksomhed, så jeg kan på det varmeste anbefale at læse noget af, eller med, dem!

Håber I har kunnet finde lidt boglig inspiration her, og så håber jeg at I får en fantastisk weekend - og for dem af Jer, der skal på BogForum, så god fornøjelse herfra. Det kan være vi ses?

Kh Mette 

1 kommentar: