mandag den 17. oktober 2016

Sådan kobler du ”arbejdshjernen” fra, så du kan holde ferie med god samvittighed

Efterårsferien er skudt i gang for dem, der er så heldige at have sådan en af slagsen.

Men måske er heldig så meget sagt. For selv om du har fri, er det ikke sikkert du mentalt holder fri.

Og det er knap så heldigt.

For mange er det rigtig svært at parkere ”arbejdshjernen” på kanten af skrivebordet, den sidste dag inden ferien, og så lade den passe sig selv indtil ferien er slut, og arbejdet begynder igen.Hvis du er en af dem, så betyder det, at du mentalt arbejder mens du holder ferie – ja, måske går du endda i gang med at arbejde rent fysisk, for computer og telefon er jo altid inden for rækkevidde. Og så er den helt gal.

For din hjerne har brug for ferie. Den har også brug for at slappe af. Hvis ikke, så er hverken du eller den gearet til ræset efter ferien. Og det kan betyde stress, mistrivsel, nedtrykthed og humørsvingninger.

Det går ikke, så her får du et par gode råd til, hvordan du holder ferie i din ferie og kobler "arbejdshjernen" fra.

Som noget af det første, skal du have mindsettet tunet ind på den rigtige kanal.

Hermed mener jeg, at du skal sige til dig selv, at nu har du ferie. Ferie er lig med afslapning og familietid. Det er lig med at gøre de ting, som du gerne vil, og som gør dig glad.

Mentalt skal du tillade dig selv at holde ferie.For det er nemlig det, der ofte går galt. Du tænker på arbejde, selv om du har fri. Fordi du har dårlig samvittighed. Over alt det du synes, du burde have nået inden du gik på ferie.

Men hør her: Der er altså kun 24 timer i døgnet, og det kan ingen ændre på. På de timer kan du kun nå en vis portion af opgaver.

Har du ikke nået det hele, så accepter det. Slut fred med det.

Jorden går næppe under af den grund. Opgaven ligger givetvis stadig på dit bord efter ferien. Den løber ingen steder. Så undlad at bekymre dig om den. Glem alt om den opgave den kommende uge, og tag dig af den når ferien er slut.

Som det andet, kan du se ferien som en investering. En investering, der vil gavne dig når du er tilbage på jobbet igen.

Du har sikkert glædet dig til denne ferie. For sandt at sige, så er du måske lidt brugt og slap i koderne. Du er måske træt og lidt småsur eller sover dårligt om natten? Lyt til de signaler, for det er kroppens måde at sige til dig på, at du trænger til at holde fri.

Så hvis du investerer i afslapning og gode ting for dig selv i denne ferie, så vil din krop og din hjerne belønne dig efterfølgende.

Så er de to størrelser nemlig udhvilede, og klar til at lede dig gennem endnu flere arbejdsdage og opgaver. Dermed kan du lettere koncentrere dig og bliver mere effektiv, mens du får opgaverne fra hånden.

Det er nemlig sådan, at når du tanker op (altså slapper af, sover godt, spiser sundt og gør noget godt for dig selv), så får du point ind på kontoen så at sige. Og med point på kontoen, er der noget at tage af i spidsbelastede situationer.

Sagt med andre ord, kan det ikke betale sig, at du tænker eller rent faktisk arbejder i ferien. For så tømmer du kontoen.


Hvis du synes, at ovenstående lige er det du har brug for, men din "arbejdshjerne" stadig lader høre fra sig, så kan du finde tankero med disse tre tricks:

1. Skriv alle dine tanker ned på et ark papir. Hver gang der dukker en arbejdstanke op, så erkender du at den er der. Lad være med at blive irriteret på dig selv. Blot skriv den ned på en blok, og tag dig af den efter ferie.

2. Meditation som fx mindfulness kan hjælpe dig til tankero. Meditation skaber særlige bølger i din hjerne, som fremmer afslapning og følelsen af velvære.

På længere sigt vil mindfulness også kunne hjælpe dig til at håndtere stressede situationer eller tanker. Så prøv det af, nu du alligevel har ferie.

Der findes flere meditation-guides på fx Youtube, som du kan starte ud med.

3. Afled dine tanker. Det er en god ide at foretage dig noget, som du bliver glad ved. Det kan være en hobby som læsning, strikning eller puslespil. Hvad der nu optager dig, og som du kan blive opslugt af.

For når du gør disse ting, så kan du ikke tænke på arbejde også. Det handler om at finde dit flow. Det vil sige der, hvor du udelukkende er fokuseret på den ene ting, du nu er i gang med.

Rigtig god ferie.


1 kommentar: