fredag den 12. august 2016

Inspiration til madpakken

Ferien er slut for mange og hverdagen venter igen. Det samme gør madpakken som for de fleste af os består af noget hurtigt i form af en flad rugbrødsmad der ofte ikke er så inspirerende.
Jeg har igen og igen forsøgt at finde på idéer til madpakken så jeg ikke bliver fristet af kantinen på arbejde, men for at være ærlig så vinder duften af lækker og lun frokost ofte over leverpostejen. Jeg tror bestemt ikke at jeg er den eneste med dette problem.

Madpakkens historie begynder faktisk i 1880erne, hvor arbejdere ikke længere kunne nå hjem til frokost. Madpakken bestod dengang af brød som man puttede kødrester på. Kødresterne eller den flade mad med leverpostej, som vi alle kender alt for godt, opstod som et resultat af industrialiseringen og en stor baconeksport. Det var også omkring dette tidspunkt at pålæg som vi kender det blev introduceret til de danske madpakker. Skinke blev fx presset i en form og skæret i tynde skiver, så man hos slagteren kunne nøjes med at købe en enkelt eller to skiver, hvis man ikke havde penge til en hel skinke.

Det var dog langt fra alle som havde råd til pålæg på brødet hver dag. En madpakke bestod ofte af et stykke rugbrød med fedt og lidt sukker, hvis det var sidst på måneden. Prisen på leverpostej svarede i 1890erne til to timers arbejdsløn for en almindelig arbejder, så der skulle knokles for at få smør på brødet - bogstavelig talt. Heldigvis ændrede tingene sig og en økonomisk udvikling op igennem århundredet og frem til 1950erne medførte at flere og flere havde råd til at smøre en god madpakke. (Kilde: www.videnskab.dk)

Men hvorfor er det så svært at lave en god madpakke? Jeg har lavet en lille guide så du kan få idéer til madpakken:

På Sunde Madpakker kan du finde mange gode opskrifter til madpakken. Opskrifterne er ofte enkle og kræver ingen store indkøb, hvilket for mig er et stort plus.

Billede fra www.sundemadpakker.dk

Du kan læse mere på www.sundemadpakker.dk

Louisa Lorang er dronningen af lækre madpakker. Hun er netop udkommet med anden bog om emnet, og det ser så lækkert ud.

Billede fra www.louisalorang.dk 

Prøv fx de skønne broccoli nuggets som du finder opskriften på her

Du kan få flere opskrifter til Louisa Lorangs madpakke her

Louise Lorang er også med i Go' Madpakke som tager kampen op for den gode madpakke. Go' Madpakke er et samarbejde mellem Tv2 og Arla, og har mange gode opskrifter og idéer.

Billede fra www.mad.tv2.dk/temaer/madpakker

Du kan besøge Go' Madpakke her

Er du til lidt anderledes og sjove udsmykninger til madpakken så er Pinterest lige stedet for dig. Her kan du finde idéer og how-to-guides til, hvordan du laver den sjoveste madpakke. Børn vil især elske disse idéer og jeg er sikker på at der ikke er noget tilbage, hvis madpakken ser sådan ud.

Billede fra Pinterest

Billede fra Pinterest


Du kan besøge Pinterest her

Husk at du kan dele dine gode madpakke idéer med os i kommentarfeltet, på vores Facebook eller på Instagram under #danskewebchicks. Vi er altid sultne efter lidt mere :)

5 kommentarer: