mandag den 8. august 2016

3 trin til en god start på jobbet efter ferien

For mange er dagen i dag første arbejdsdag efter sommerferien.

Nogle glæder sig til at komme tilbage og i gang igen, mens andre er knap så begejstrede for at skulle ind på jobbet her efter ferien.

Hvis entusiasmen er lav, så hænger det måske sammen med, at overblikket ikke er til stede. 

Hvad er det for nogle opgaver du egentlig skal i gang med, hvad efterlod du inden ferien – og hvilke deadlines har du inden for overskuelig fremtid?

Mange starter op efter ferien uden plan og kører så bare på – som inden de gik på ferie. Det giver typisk en dårlig start, og skaber forvirring og arbejdslede. Hvis du lander her, så er det en virkelig hård opstart du ser i møde her efter ferien.

Men fortvivl ikke. For der er særligt 3 ting du kan gøre, så du sikrer en god start på jobbet efter ferien.
1) For det første, så sæt ordentlig tid af til at få læst mails og andre beskeder, der er landet på dit bord over ferien. Gruppér dem gerne efter hvor vigtige de er. Ikke efter hvornår de er landet i mailboxen. Hvilke haster mest eller har den korteste deadline.

Svar på de mails du lige hurtigt kan få ekspederet – så er de ude af verden.

Sæt de andre af større omfang/opgaver på din to-do-liste.

Fordelen ved at tage sig god tid til at læse ting igennem og vurdere graden af, hvor meget de haster er, at du ikke hovedkulds kaster dig over den første bedste opgave, bruger tid på den og for sent opdager at du saft suseme har glemt at få ordnet en anden vigtige opgave, der hastede mere = Træls start efter ferien.2) Når du har fået styr på mailboxen, så tjek om der er andre opgaver, der er tiltænkt dig. 
Snak lige med din chef og dine kollegaer og afstem forventningerne. 

Skriv alle opgaver og gøremål på en samlet liste. Både dem I har snakket jer til rette om, dem der lå som gule sedler strøet ud over dit skrivebord - samt dem der er landet i mailboxen. 

Listen kan blive lang, og ofte er det så her, vi mister lysten og overblikket, og bare ønsker os på ferie igen.

Men fat mod, og gå til trin 3.3) Når du har styr på mail, post og opgaver, så skal du skabe overblikket og fordele opgaverne.

Se på din to-do. Hvilke opgaver skal du tage dig af. Hvilke kan med fordel uddelegeres?

Er der nogle opgaver, du kan få fra hånden alene, og hvilke skal du bruge andres hjælp til?

Hvor lang tid tager opgaverne, og hvornår skal de være færdige.

Når du har disse ting på plads, så sæt tid af i din kalender. Og vær realistisk med, hvor lang tid ting tager, for ellers kan du hurtigt finde dig selv i en stressspiral – og det skal du helst undgå.

Husk også at indkalde til møder med de af dine kollegaer, som du ønsker skal hjælpe med nogle af dine opgaver.

Mon du så ikke har gjort det godt for i dag?

Lad være med at starte ud for fuld knald på dag 1. 

Efter en lang ferie er du ikke i gear til at kunne klare samme tempo og samme effektivitet som inden du gik på ferie. Trap op stille og roligt.

Hvis muligt, så start op på job midt i ugen, fx onsdag – så har du snart weekend, og får dermed en blidere og mere overskuelig opstart.


God arbejdslyst. 

2 kommentarer: