torsdag den 9. juni 2016

Dommedag er her: Postapokalyptiske serier du bør se

Dommedag er beskrevet på talrige måder, i mange religioner og flere har ment at kunne forudsige Jordens undergang og sågar give en specifik dato. 
Dette fænomen er ikke gået forbi fiktionens kreative næse, hvilket har resulteret i en række tolkninger af apokalypsen og ikke mindst livet efterfølgende; og her fremgår det tydeligt, at visse postapokalyptiske verdener er mere spændende end andre. Guderne skal vide, at film, serier og bøger kan skyde ved siden af inden for denne genre! Jeg husker fortsat, hvor ondt det gjorde i mit fortællings-elskende hjerte, da jeg gav Z Nation en chance. Jeg nåede ikke længere end pilot-afsnittet, da det blev for komisk og dumt – desværre ikke på den gode måde som f.eks. filmen Zombieland, men nærmere på en vi-prøver-at-gøre-en-ninja-zombie-baby-skrækindjagende-og-seriøs måde. 
Her får I seks bud på fede postapokalyptiske serier, der fungerer, og hvor jeg for nogle timer glemmer verdenen omkring mig og træder ind i efterskælvet fra civilisationens kollaps.


The Walking Dead
2010-

Der er snart ikke en liste, hvor jeg ikke involverer The Walking Dead. Men den er selvskrevet til en liste som denne! The Walking Dead har mange charmer og årsager til, at den er så populær en serie, og skildringen af et postapokalyptisk samfund er ingen undtagelse: Ren og skær overlevelse i en verden, hvor man må bekæmpe de kødædende døde og frygte de instinktdrevne levende. Her er tale om den ultimative liberale drøm, hvor det handler om en mand og hans gun, der ikke ligger under for andres regler. Sammen med civilisationen forsvandt medmenneskeligheden, og der er sjældent råd til at tage sig af andre end sig selv og sine allernærmeste. Protagonisten Rick og hans gruppe står konstant over for svære valg i en verden, hvor mad, medicin, våben og sikkerhed altid er en mangelvare.
7. sæson har premiere til oktober og fans hungrer fortsat efter mere som walkers efter menneskekød – AMC har, ud fra tegneserien af samme navn, virkelig formået at skabe en dommedag, hvis følger ikke er til at slippe igen. 


(THE WALKING DEAD Season 6 Episode 1 CLIP (2015) amc Series, youtube.com)


The 100
2014-

Denne serie startede egentlig som en (af mange) gulity pleasure(s). Men den endte faktisk med at vokse mere og mere på mig, og de i starten irriterende karakterer fangede alligevel min interesse efter nogle afsnit. 
I denne serie befinder vi os i en fremtid, hvor menneskeheden har gjort Jorden ubeboelig som resultat af en atomkrig. En udvalgt skare af vores art overlevede denne tilintetgørende atomkrig ved at flygte til en rumstation. Knap 100 år senere er beboerne ved at løbe tør for livsnødvendige ressourcer på rumstationen, og det isolerede samfund må derfor sætte en ny plan i gang: At undersøge om Jorden igen er blevet beboelig for mennesket. En yderst farlig mission, der ender med at skulle udføres af rumstationens kriminelle unge, som bliver sendt til Jorden for efterfølgende at rapportere tilbage til rumstationen. Vi følger disse unge menneskers individuelle og fælles udvikling i eget samfund på hjemplaneten, hvilket giver en nostalgisk fornemmelse af Fluernes Herre. Det viser sig dog snart, at vores unge outlaws ikke er de eneste mennesker på Jorden – og på rumstationen står politiske og etiske problemstillinger i kø. 
Visse elementer i serien bør tages med et gran salt, men kombinationen af naturens vildskab og moderne teknologi er spændende. Krige bliver kæmpet, alliancer indgået og kærlighed finder vej på tværs af stammer. 

(The 100 Season 1 Episode 04 - 1x04 Sneak Peek "Murphy's Law" Clip 1 HD, youtube.com)Survivors
2008-

En led virus står bag dommedag i denne BBC-serie, der er et remake af serien af samme navn fra 1975. Omkring 90% af Jordens befolkning rammes og dør af denne virus, der skaber panik, kaos og i sidste ende resulterer i civilisationens endeligt. De resterende 10% er immune og må forsøge at overleve i denne nye verden, hvor andre mennesker ikke er til at stole på og der hersker en konstant frygt for, at virus muterer og slår til på ny. Vi følger en gruppe af meget forskellige mennesker, der foruden at frygte andre overlevende også skal være på vagt over for videnskabsfolk, som er yderst interesserede i et særligt medlem af gruppen. 
Survivors handler primært om menneskelige relationer i en verden, hvor alle pludselig har fået vendt deres liv på hovedet og ikke kan stole på nogen. Den er en tiltrængt pause fra de store, pompøse amerikanske serier, hvor det britiske holdes mere low key. Tag dog ikke fejl af serien af den grund – den er stadigvæk medrivende og viser nogle modbydelige sider af mennesket såvel som naturen. 


(The virus strikes – Survivors – BBC, youtube.com)Into the Badlands 
2015-

En sløv forårsaften var C og jeg på jagt efter en ny serie at gå i gang med, og vi snusede derfor rundt i HBO Nordics brede udvalg. "Feudalt samfund efter civilisationens undergang [...] syv rivaliserende baroner, der hver regerer med jerngreb [...] trænede snigmordere, der kaldes clippers [...] den mest dødbringede clipper redder en teenagedreng og de ender sammen på en dødbringende færd" – så snart C læste beskrivelsen af AMC's Into the Badlands vidste jeg udmærket, at jeg var nødt til at se denne serie. Dog med fornemmelsen af, at det kunne blive virkelig dumt, alt for meget og ville blive en serie jeg egentlig ikke rigtig ville stå ved at se. Holy moly, hvor tog jeg fejl! Der er fuld knald på denne serie, hvor blodet flyder og regenterne er godt dekadente. Ligesom vores protagonist, den mega seje Clipper Sunny, så ved vi ikke, hvem der er til at stole på i den politiske magtkamp og hvilke kræfter der egentlig er på spil i den unge teenagedreng M.K. 
Den postapokalyptiske verden i Into the Badlands har, i modsætning til mange andre skildringer, et veletableret samfund, hvor hver mand har sin plads i hierarkiet. Vildskaben og uvisheden hersker dog fortsat, når vi i selskab med Sunny udforsker Badlands og ikke mindst de fortællinger, der beretter om, hvad der ligger uden for dette lands grænser. 
1. sæson er kun på seks afsnit, der heldigvis er relativt lange. Jeg ser usandsynligt meget frem til, at 2. sæson får premiere i 2017, hvor jeg igen kan følge Sunny, der prøver at finde ud af rigtigt og forkert i kaotiske Badlands.


(INTO THE BADLANDS Clip (2015) AMC, youtube.com)The Shannara Chronicles 
2016-

Her har vi lidt af en joker inden for genren. The Shannara Chronicles vil først og fremmest blive smidt i fantasy-kassen, men MTV's store satsning har nu alligevel fundet vej til den postapokalyptiske liste. Jeg har et meget ambivalent forhold til The Shannara Chronicles, som der kan læses nærmere om her, da der er en håndfuld ting ved serien, der virker forhastede og kiksede, men samtidig har jeg ikke kunne stoppe med at se den. En af de ting, der virker er det postapokalyptiske aspekt, som endnu holdes lidt i det skjulte.  Faktisk bliver seeren kun gjort opmærksom på det gennem omgivelserne: Eksempelvis en nedslidt legeplads, gamle vejskilte eller da vores hovedpersoner ender i, hvad der ligner en High School, som har ligget gemt som en anden tidslomme under jorden. Der er ingen endelig forklaring på, hvad der er sket eller hvornår, og jeg synes netop den underspillede postapokalypse klæder serien rigtig godt og giver den lidt kant. Om vi får mere at vide i næste sæson må tiden vise – i så fald håber jeg, at MTV får fortalt dette på elegant vis.
Under alle omstændigheder må jeg erkende, at hvis en postapokalyptisk verden indeholder elvere og magi, så kan dommedag ikke komme hurtigt nok. The Shannara Chronicles har et skønt univers!


(The Shannara Chronicles Official Mid-Season Trailer, youtube.com)Fear the Walking Dead
2015-

Spin-off serien af The Walking Dead så dagens lys i 2015. Her oplever vi selve dommedagen, hvor den dødbringende virus udbreder sig og til sidst får hele verden som vi kender den til at kollapse for sine inficerende fødder. Egentlig et meget interessant perspektiv på universet, men 1. sæson forekommer mig alligevel lidt tvivlsom: Mest af alt virkede den som en slags pauseklovn inden den nye sæson af The Walking Dead fik premiere, og karakterne vandt bare aldrig rigtig min sympati. Bevares, der var enormt store sko at fylde ud som spin-off, og måske var det bare lidt irriterende, at karakterne var sløve i betrækket, når man som seer var rimelig godt klædt på til universet efter nogle sæsoner med Rick og company. Men jeg så med alligevel, da det at følge samfundets sidste krampetrækninger ved dommedag var ret interessant. 
Så kom 2. sæson – og så skete der noget! I den nyeste sæson udvikler de ellers endimensionelle karakterer sig og postapokalypsen får frit spil i den desperate kamp for overlevelse. Den fulgte gruppe begynder at forstå den verden de er havnet i: Stol hverken på de levende eller de døde. 
Universet er så stærkt og veletableret, at det netop godt kan bære dette friske perspektiv. Og postapokalypsen er lige så benhård og skrækindjagende som vi kender den fra The Walking Dead (Fear The Walking Dead – Zombie Overrun, youtube.com)


Savner du nogle postapokalyptiske serier på listen? Giv endelig din mening til kende i kommentarfeltet.

Husk i øvrigt, at der stadig er mulighed for at vinde et gavekort på 500 kr. til Stylepit i vores konkurrence. Læs mere her.  
1 kommentar: