torsdag den 26. maj 2016

TUREN GÅR TIL POLEN

KRAKOW OG KULTUR!

For få uger siden kom jeg hjem fra Krakow; en tur jeg havde set frem til i flere måneder. Men det var ikke kun med glæde - eller jo, det vil sige, at jeg også havde en vis frygt for at byen stadig var meget kommunistisk præget, plus jeg havde et billede på nethinden af et fattigt Østeuropa. Men det skulle vise sig at være en fantastisk smuk by, der først når man kom uden for murene, lignede det Østeuropa, jeg forestillede mig. 

Nu får i lige historien for, hvorfor jeg valget stod på Krakow. Jeg arbejder i en boghandel, og en af de kolde vinterdage i januar, fandt jeg en Turen går til Polen bog, der var sat ned til en 20'er i en rodekasse i butikken. "Ja, hvorfor ikke købe den, og så håbe jeg kommer afsted". Jeg ender med at købe den, og min kollega spørger ind til det - jeg forklarer, og hun kigger sjovt på mig. For hvem planlægger dog en rejse i den rækkefølge?! Sent samme aften skriver min kollega til mig, at hun har været inde og se på flybilletter og hotel, og vi kan komme til Krakow for næsten ingen penge!
Så var det jo bare at finde en forlænget weekend, og så få det bestilt!

Krakow er Polens absolutte kulturelle perle, og byen emmer også af turister, kultur, smukke majestætiske bygninger, god øl og vodka samt spændende polsk mad.
På de 4 hele dage vi havde, skulle vi selvfølgelig se alt - og her mener jeg ALT! Tidligt op og sent i seng, for at få mest muligt ud af det. Og med alle de oplevelser, vi havde med os i baggagen hjem, kan jeg love Jer for, at alle Krakows gade blev endevendt! Vi ankom sent om aftenen, den første aften, og allerede der forelskede vi os i byen. Der var belysning på de smukkeste enorme teatre, som ses på billedet nedenfor, kæmpe pladser med voluminøse bygninger omkring, og så "Alkohole" (som navnet antyder, er det steder man kan købe masser af øl og vodka) steder på alle gadehjørner.Første dag blev brugt i koncentrationslejren Auschwitz-Birkenau, der ikke ligger langt fra Krakow. Vi havde tilmeldt os en bustur, hvor vi også fik en guidet tur i henholdsvis Auschwitz, hvor Stasi blandt andet holdt til, og Birkenau, hvor selve barakkerne og krematorierne er. Det var en virkelig skræmmende oplevelse, hvor alt blev lidt mere virkeligt, og man følte sig ligefrem som en del af den tid! 1,5 mio. mennesker døde i lejren, eller i deres flugtforsøg, og der hang billeder af mange af dem. Vi var inde i en af barakkerne; en barak til kvinder og børn - her var der træsengepladser i tre etager, og det var lidt pest eller kolera (undskyld ordvalget), om man sov øverst eller nederst. Sov man øverst var det koldt, og man kunne risikere at lortet braste sammen, og man endte i hovederne på de to hold nedenunder, og sov man nederst kunne man risikere at få folk eller andre ekskrementer (da man ikke måtte gå på lokum om natten, og folk ikke kunne styre deres tarm) i hovedet. Vi havde som sagt en guide med hele vejen rundt, og hun fortalte meget om lejren, dog ikke med den største entusiasme, men vi fik da noget viden. Efter 4-5 timer i lejren, gik turen tilbage mod Krakow, og vi var begge fyldte med informationer og indtryk, så vi snakkede nærmest ikke til hinanden i bussen, men skulle lige fordøje det hele. 

 

Puha, en kæmpe oplevelse rigere, men Auschwitz er også et sted, jeg ikke nødvendigvis skal se igen, for hold op hvor var det ubehageligt. Da vi kom tilbage til byen havde vi i den grad brug for noget at styrke os på, så vi fandt en bar, hvor man kunne få en god polsk øl. 

Krakow er, til trods for at det er mange år siden, stadig meget præget af 2. verdenskrigs indtog på byen, og mange steder er velbevaret - dvs. de steder nazisterne ikke ødelagde, før de forlod byen. Vi tog til det jødiske kvarter en af dagene, hvor der var marked. Der blev solgt alt! Absolut alt. Hagekors lå side om side med jødestjerner, og det så ikke ud til at det rørte sælgerne, der nok blot skulle tjene nogle penge. Det var ret forargende, at det ikke rørte dem, men mange af de polske sælgere er kommet videre, og prøver måske at se fremad, og ikke tilbage på en forfærdelig tid, ,de med garanti på den eller den anden måde har været berørt af. 

Krakow byder på mange kirker, synagoger, små hyggelige stræder og majestætiske bygninger, samt en masse mindre specielle og unikke caféer og barer. Dette nød vi godt af, haha. En café ved navn Singer, hvor alle borde var gamle symaskineborde, der var symaskiner alle steder og selve atmosfæren i caféen var fantastisk og stille. En anden café var kun oplyst af levende lys, og en hel spøgelsesagtig stemning bredte sig hurtigt. 

Ja, nu lyder det som om vi kun har været kulturelle og været på caféer, og ja, det er stort set rigtigt! Vi skulle jo opleve alt, og det skal jeg love Jer for, at vi gjorde!! 

Så hvis du sidder derude og læser med, så kan jeg varmt anbefale Krakow som dit næste rejsemål - en tur på 4-5 dage er passende, hvis du er til en intensiv storbyferie, hvor der skal opleves en masse. 
Et besøg værd er helt klart Auschwitz-Birkenau, men også Maria-kirken, Wawel-slottet, det jødiske kvarter og generelt bare alt i den gamle by! Do it, du vil ikke fortryde Krakows charme! 

Her kommer lige lidt billeder fra turen! 


Grillet svineskank, fedt og løg på spyd
 

  

Eneste jødiske kirkegård der stadig bruges


1 kommentar: