fredag den 20. maj 2016

Få den nordiske stil ind i dit hjem


Så er jeg tilbage igen! Der er stadig press på eksamens-fronten og jeg føler nok aldrig, at jeg får lov til at catche et break her i pre-sommer-månederne. Idet mindste er jeg færdig d. 14. juni - fandt jeg ud af forleden - så der må sommeren gerne vise sit fine ansigt igen! 

Jeg har længe grublet over, hvad dagens indlæg skulle handle om. Nu har i jo efterhånden set hvert et hjørne af mit hjem (det er jo ikke så stort), så jeg synes det var på tide at komme med en god lille guide til, hvordan du selv får den nordiske stil med inden døre. 

Når vi en dag flytter til en større lejlighed - hvilket er planen i første omgang - er der langt flere muligheder for at realisere min drømmeindretning, men indtil da må jeg nøjes med at falde i svime over de mange mange løsninger og måske allerede begynde at begrænse det i mit hoved ;) 

Men! Her kommer (nogle af) de ting, jeg synes, er indbegrebet af den nordiske stil:


1. Lyst træ og møbler 

Wegner Y-stol
Når jeg tænker en nordisk stil, er lyse træsorter og lysegråt stof det første, der falder mig ind. Fordi mange af ens større møbler ofte er ret dominerende, skaber lyse toner en lethed i rummet, og gør indretningen meget "ren" at se på. Jeg synes i hvert fald fundamentet, som ofte er vægge og møbler, kan holdes i meget afdæmpede farver.

Hertil ville jeg nok personligt vælge et lyst eller helt sort bord, eller et egetræsbord, med tilhørende stole til. Personligt er jeg, som halvdelen af Danmarks befolkning, forelsket i Eames DSW , Hay About a Chair,  Wegners Y-stol, Muutos Nerd chair and the like. 

Heldigvis kan disse kombineres på må og få, og kun fantasien sætter grænser!

Jeg vil dog nok altid tage rummet i betragtning. En nordisk stil er (ofte (vi gør det jo til det, det er)) lig med en meget let stil, så man skal være forsigtig med at have alt for mange store møbler for tæt på hinanden - ellers kan det skabe en ubalance i rummet.


2. Lyskilder Vi går nu væk fra kun at have én lyskilde til at oplyse et helt rum, væk fra den standardiserede og obligatoriske spisebordslampe til at have flere små lamper rundt omkring i hjemmet. Lys skaber nemlig hygge - som vi på dansk er så glade for at sige - og der er noget om snakken.

Selvfølgelig er det vigtigt at lyskilderne lyser de steder af rummet op, hvor man har brug for det, men at have 3-4 lamper i et lille rum er ikke længere atypisk. Herhjemme har vi 3 blot i stuen. En lampe over spisebordet, en Arne Jacobsen look-alike stander-lampe (fra Netto til 150 kr og jeg elsker den!) ved siden af fjernsynet med lidt sart lys og min DIY lampe med glødepære, som jeg skrev om her. Vi vil endda gerne have en lampe mere i vindueskarmen, når pengene er til det :) 

Alternativt er det også en god ide at have flere lamper hængende over spisebordet, eller forskudte lamper i hjørnet af rummet. De skaber flere måder for lyset at falde på, og kreer en hyggeligere stemning i rummet.


3. Glem ikke de bløde elementer 

Plaid fra HAY
Tæpper, puder, plaider. Både på gulve, vægge, i sofaen, stolen - alle steder. 

Apropos hygge, så er der intet bedre end at komme hjem - uanset årstid - smide sig i sin bedste lænestol, sofa eller krog med et dejligt tæppe og en kop et-eller-andet. Vi har mange tæpper og plaider herhjemme at ligge med, simpelthen fordi de pynter og kan live enhver sofa op, men også fordi der bare er noget (måske lidt ligesom med rent sengetøj?) over at kunne begrave sig i en hvirvelvind af blødhed. 

Ligeledes er tæpper på gulvet også med til at samle rummets dele - f.eks. under sofaarrangementet. 

Personligt er jeg ret glad for skind. Fra køer, får/lam, rensdyr osv., hvor man sørger for at hele koen, fåret, rensdyret bliver brugt. Store lammeskind i sofaen, på bænken eller som hynder til stolene er derfor også et hit!

Men, ikke mindst, glem ikke puderne! Puder i alverdens afskygninger, materialer (især velour er blevet populært på det sidste), former, farver er med til at få sofaen til at se hjemlig og eksklusiv ud. Hvor sofaen måske holdes i en afdæmpet farve, kan man lege med farvepaletten med puderne. Hvad end du vil have dyb rød, lys grøn, sart lyserød eller andet, kan du slå dig løs her! Husk dog lige at matche farverne i dit hjem, så det ikke ligner grøn stues krea-time ;)4. Billeder

Købes her


Endnu en trend, der har været oppe længe, er billeder og plakater i hjemmet. Gerne minimalistiske plakater, enten kun med skrift, eller med sarte ens farver. Store, små, hængende på væggen, stående på kommoden eller på gulvet - it's all here. 

Kunst og billeder skaber - ligesom puderne - et personligt touch til et måske meget "clean" hjem, og så kan man jo variere motiv, farve og lign. til at matche udtrykket, man ønsker.

Man kan også give sig i kast med Moebes sindssygt lækre rammer, hvori man selv kan skabe sit motiv med tørrede blomster, blade, eller simpelthen et lille billede.

Med billederne kan du også skabe en billedevæg, men sørg her for at have den rene linje med i overvejelserne, da mange billeder på én væg hurtigt kan se rodet og ikke så charmerende ud. Sørg også gerne for at have max 1-3 forskellige rammer, der går igen.

5. Stilleben

Et ord du måske har hørt ofte, og tænkt "hvad pokker er det?". Stilleben er små arrangementer af ting, der står for sig selv på et bord, en vindueskarm, kommode, tv-møbel, toilet - basically whereever - og samler støv. Ej, spøg til side, for selvom de SKAL støves af rimelig ofte, er de simpelthen så fine. Og så er det en god måde at udstille nogle fine ting sammen, som for at kreere små kunstværker.

Jeg bruger ofte vaser, bøger, lysestager, figurer, magasiner, natur-ting (fjer, grene, kogler), glasdogmer eller arvestykker, jeg har kært, og som jeg gerne vil vise frem på bedste vis.

For at lave det bedste stilleben i min optik, bør man overveje hvilke ting, man sætter sammen. Passer det sammen i stilen? Er der forskellige højder til at spille mod hinanden? Er 3-4 genstande nok, eller hvad passer ind for i anretningen for stadig at bibeholde en skarp opstilling, og undgå at det netop ser rodet ud? 

Stilleben ligner en tilfældig samling af tilfældige genstande, men der ligger oftest mange flere tanker bag ;)


That was all for now, og jeg håber i har kunne bruge min lille guide her! Der er simpelthen så mange muligheder og ideer om, hvordan den nordiske stil er, så dette er selvsagt et udpluk af tendenser, jeg har kunne genkende i mediebilledet :)

Until next time,
Nina. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar