onsdag den 20. april 2016

Varme hveder til store bededag

Store bededag er på fredag og i den forbindelse spiser de fleste nogle lækre varme hveder. De kan købes alle steder lige nu, men du kan også bage dem selv.

Jeg har her samlet en række lækre opskrifter på hjemmebagte hveder inklusiv en glutenfri opskrift. 

Hvorfor er det at man spiser hveder, eller hvedeknopper som de jo oprindeligt hed. 
Jo det er fordi, på store bededag havde alle fri, også bagerne. Det var faktisk, den eneste dag på året hvor bagerne holdt fri engang. For at folk ikke skulle undvære brød på store bededag, bagte bagerne hvedeknopper, som var rigtigt gode ristede, selvom det var dage siden de blev bagt. Da traditionen opstod, var brød af rent hvidt hvedemel en luksus, man brugte grovere mel og også rug og havre i det meste brød. I dag spiser vi dem om aftenen før store bededag, men oprindeligt blev de spist på store bededag. 

De glutenfri er jo ikke hveder, da navnet jo angiver, at de er bagt af hvede, og hvede indeholder gluten. Men det er lyse boller bagt som hveder, og det nærmeste man kommer til hveder, hvis man ikke tåler gluten.


Arla har en ganske god opskriftsamling, inde på deres side. Jeg har ofte fundet inspiration og opskrifter derinde og de har også en opskrift på hjemmebagte hveder. 


Meyer har lavet en eminent bagebog, som jeg bruger ofte og der er også lækre brødopskrifter inde på hjemmesiden meyersmad.dk 


Min yndlingsblogger når det kommer til brød og kageopskrifter har også lavet en god opskrift på hveder. 


Det kan diskuteres om hveder skal være med kardemomme eller ej, men i hvert fald findes der opskrifter både med og uden. 


Nyd dine varme hveder og forhåbentligt et godt vejr på store bededag. 


Ingen kommentarer:

Send en kommentar