søndag den 6. marts 2016

How to be Parisian

"How to be Parisian" er fire pariserinders guide til kærlighed, still og dårlige vaner, og fantastisk god underholdning. Romanen, der har solgt 85.000 eksemplarer i USA og er oversat til 29 sprog, er nu kommet på dansk. "Udlændinge undrer sig ofte over dem: Hvad er forklaringen på deres ubesværethed, den måde de kan være chikke på uden tilsyneladende at gøre sig den mindst anstrengelse? Hvordan opdyrker man denne enestående tilbagelænethed? Hvordan indgyder man mænd så mange seksuelle fantasier, samtidig med at man insisterer på ligestilling mellem kønnene?" Sådan starter introduktionen i "How to be Parisian", som er en skøn guide, hvor fire pariserinder, Anne Berest, Caroline De Maigret, Audrey Diwan og Sophie Mas, skærer med humor, selvironi og sarkasme igennem myterne om, hvordan pariserinden tænker og gør i alle mulige og umulige sammenhænge og situationer.

De fire dammer er ikke imod rygning i sengen, de interesserer sig for kunst, politik og kultur og i at få alting til at se let ud - og at gå imod strømmen. De inviterer læseren med på en "first date" og til fest med tilhørende tømmermænd. De giver indblik i, hvordan man er mor på den parisiske måde, hvordan man bliver gådefuld og sensuel, gør sin kæreste jaloux og deler den helt rigtige måde at gå til bryllup - og komme i træningscenteret på. De åbner deres adressebog med tips til, hvor i Paris man skal gå hen allersidst på natten, ved fejring at fødselsdag, på en tjekket date eller hvor man gør de bedste loppefund og meget mere. Jeg har lidt svært ved at sætte ord på min oplevelse med denne roman. Fortællingerne er virkelig underholdende, inspirerende og genkendelige på en eller anden måde. Måske handler det om at kvinder uanset geografisk placering og sociale baggrund ofte har de samme tanker til oplevelser her i livet. Man føler nærmest at man kender situationen, og derfor er det også forfriskende at vide at andre har det som en selv: "Hun drikker vodka om natten og grøn te om morgenen... Hun siger goddag til alle, men vil ikke tale med nogen."

Genkendeligheden er foruden forfriskende også ret underholdende. Jeg morede mig ret meget under min læsning og kunne flere gange ikke undgå at trække på smilebåndet over bekendte situationer: 

"Hylden under instrumentbrættet ligner fuldstændig hendes håndtaske. Det er en notorisk rodebutik, hvor man finder lidt af hvert: en krimi, en lønseddel, en pakke tyggegummi, en telefonoplader og en vissen rose, som hun har fået for nogle dage siden. Tilsammen udgør samlingen en dagbog eller et surrealistisk værk, som alle og enhver kan betragte."

Det skal dog tilføjes at parisiske kvinder gør tingene på en lidt mere cool måde. I hvert fald, hvis man tror på de fire kvindelige forfattere. Jeg ved ikke hvorfor men som introduktionen skriver så har jeg til tider svært ved at forstå parisiske kvinder. De virker som om de har en utrolig lethed til livet - også selv når livet ikke er let. Det er sikkert bare min opfattelse men jeg synes at parisiske kvinder bare har en helt særlig udstråling. 

Du kan i bogen da også læse en guide til, hvordan parisiske kvinder skal opfører sig: "Betragt tingene omkring dig, som om du beskuer horisonten i en solnedgang over havet. Også når du står i myldretiden og venter på den næste metro. Også når du er ved at vælge frosne pizzaer i supermarkedet."

"How to be Parisian" er en vidunderlig og underholdende roman af fire skønne kvinder, som bestemt skal læses igen inden min sommerferie til Paris. Måske kan jeg endda være så heldig at den parisiske livsstil smitter lidt af og kommer med tilbage i kufferten.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar