lørdag den 27. februar 2016

Får DiCaprio sin Oscar i år?

Årets store Oscar-show, og dermed også overrækkelsen af de gyldne statuetter, er lige rundt om hjørnet, og der har på det seneste været meget hvisken i krogene om det er i år, at det sker: Modtager Leonardo DiCaprio endelig en Oscar?
Det har i årevis været en global joke, at han gang på gang har måttet smile stift og klappe høfligt, når prisen atter gik til en anden skuespiller end DiCaprio. Han har ellers været en dominerende skuespiller i Hollywood-film længe, og hans imponerende talent står ikke til diskussion. Den mand er som en kamæleon, og han går all in i hver en rolle han får. 
Her ser vi nærmere på Leonardo DiCaprios Oscar-år anno 2016, og hvorfor det bør være i år, at han kan høste guld til trofæhylden.

(Notable Examples,  knowyourmeme.com)


I år er Leonardo DiCaprio nomineret til Best Actor for sin præstation som Hugh Glass i filmen The Revenant. Efter at jeg har set filmen, er jeg ikke i tvivl om, hvorfor han nomineret for denne rolle – oh wauw! Glass er en mand af få ord, og han forsøger generelt at være usynlig for sine omgivelser – men selv uden tale, så er du aldrig i tvivl om, hvad han tænker og føler. DiCaprios mimik og kropssprog som Glass fortæller mere end rigeligt, og det bliver her uhyre tydeligt, hvor bevidst Leonardo DiCaprio er om, hvorledes man kan fortælle gennem meget andet end det talte sprog.

Når det så er sagt, så er Alejandro González Iñárritus The Revenant en overvældende film af flere grunde end DiCaprios formidable indsats. Manuskriptet er virkelig velskrevet, hvilket jeg ikke kan understrege nok. C gav mig et stort ’nej tak’, da jeg spurgte om han ville med i biografen, fordi han syntes, at den så noget kedelig ud – his loss! For katten, jeg kan ikke huske, hvornår jeg sidst har siddet på kanten af biografsædet under en hel film. Stemningen var så intens fra start til slut, at jeg knap nok rørte min chokolade, fordi mine hænder var frosset fast i ren anspændthed (hvem skulle have troet, at Leonardo DiCaprio som bjørneskindsjæger var midlet mod sukkertrang?). Der var action for alle pengene, men ikke på den der lettere kedelige biljagts-facon som i en klassisk actionfilm. Nej, her er tale om en mere sofistikeret form for action; en suspense, der kryber ind under huden på dig og river og flår i dit indre, så du slet ikke kan abstrahere fra den præsenterede historie – se, dét er action jeg kan forstå!
Herudover er DiCaprio naturligvis ikke den eneste, der leverer en skuespilpræstation i verdensklasse – Tom Hardy, Will Poulter og Domhnall Gleeson er så sandelig også med til at give filmen det samlede, stærke udtryk. Og så er landskabet bare sindsoprivende smukt, hvilken står i en vidunderlig kontrast til den barske og grimme fortælling.
Seancerne med en flyvende ånd af den afdøde indianer-kæreste kunne jeg godt have været foruden. Det var ikke synderligt elegant og ej heller, synes jeg, vigtigt for selve historien.
Men alt i alt en vild film, der viser den voldsomme og uromantiske side af mennesket såvel som naturen. Det er den bedste film jeg har set, som jeg kun skal se én gang – og det er en del af filmens charme.

(The Revenant)

Allerede i 1994, som bare 19 årig, blev DiCaprio nomineret til Best Actor in a Supporting Role for sin rolle i filmen Hvad så, Gilbert Grape? og både for sin præstation i The Aviator, Blood Diamond og The Wolf of Wall Street blev han nomineret til Best Actor til Academy Awards, hvilket er hvor Oscar-statuetterne uddeles. Men han har jo været med i talrige andre store film, og personligt begriber jeg ikke, hvordan han ikke kunne få en pris for sin rolle som Calvin Candie i Django Unchained. En som sådan glimrende film, der dog ikke når stjernerne, men DiCaprios fantastiske indsats står stadig soleklar for mig. I nedenstående video fra Django Unchained er den blodige hånd DiCaprios eget improviserede indspark til scenen. Et dybt sår, da han slår hårdt ned i bordet og et glas, er ikke en forhindring for manden – tværtimod. Han spillede videre, benyttede endda blodet og involverede det i scenen.  Jeg kan slet ikke få armene ned over hans talent og evne til bare at blive sin karakter.
Han har spillet så mange vidt forskellige typer og er hverken stemplet som udelukkende good guy eller bad guy, hvilket vidner om hans alsidighed og store talent. Der er sørme langt fra den bløde Jack Dawson i Titanic til en frankofil plantageejer i Mississippi som i Django Unchained.
Og hvor står hans rolle i The Revenant så? Hans bedste præstation nogensinde i et ellers omfattende CV? Hard to tell, han har imponeret mange gange. Kunne man give en pris for at være en alt i alt awesome skuespiller, der kan påtage sig alverdens roller, så ville han stå øverst på min liste. 

(Django Unchained – The Best Scene, youtube.com)


Jeg er ikke den eneste, der undrer sig over, hvorfor Leonardo DiCaprio endnu ikke har modtaget en Oscar – over hele verdenen klør folk sig i nakken. Dette er naturligvis ikke gået internettet forbi, og her er den manglende Oscar blevet til en verdensomspændende joke. En joke der sørme har givet den gode DiCaprio en imponerende mængde omtale – som regel den gode af slagsen tilmed. Men nu er det muligvis på tide at erklære den joke for død: Filmeksperter har udnævnt DiCaprio til at være storfavorit i år til at vinde denne gyldne anerkendelse, og for indsatsen i The Revenant må jeg erklære mig enig. Ikke et ondt ord om modstanderne til prisen, men jeg kan ikke se, hvem der skulle have klaret rolle som Hugh Glass lige så godt som DiCaprio. Dette beviser blot den imponerende præstation, der er værd at tage hatten af for. 

Det er bedre ikke at modtage en Oscar og have fortjent den, end at have modtaget en og ikke have fortjent den. Dette lever vores kære Leonardo DiCaprio op til.

Så længe du kan trække vejret, kan du kæmpe – you can do it, Leo!

(Notable Examples, knowyourmeme.com)

1 kommentar: