onsdag den 13. januar 2016

Hjemmelavede cup-noodles


Cup noodles har altid været my guilty pleasure, de smager altså godt og er skønne på farten og i madpakken. Da jeg fik konstateret glutenallergi for et års tid siden, tænkte jeg at; nå ja, så var det slut med cup-noodles. De laves glutenfri, men de koster en formue og er sjældent i sortiment, der hvor jeg handler. Men så faldt jeg over et indlæg på en amerikansk madside hvor der var en vejledning til at lave dem selv.

Specielt her i den kolde tid, er det lækkert at have noget varmt med til madpakken og hvad kunne være mere lækkert end et glas hjemmelavet cup-noodle suppe?

Cup-noodles med1 tsk Penang karrypasta, 3 spsk kokosmælk, 1 dl konfitteret and plukket i stykker, 1 dl forkogte risnudler, 1 dl frsk ananas i tern og 1 dl agurk, skrællet, uden midten og skåret i små stykker.
Det bedste er, at det er supernemt og hurtigt at lave og fyldt med gode friske ingredienser. Dem man køber er med frysetørret kød og grøntsager, samt en hel masse smagsforstærkere, konserveringsmidler og andre tilsætningsstoffer. 

Og så kan man jo lave dem glutenfri, mælkefri, vegetariske, veganske og fri for alt, man ikke kan tåle eller ønsker at indtage.
Jeg har købt nogle krukker på ½ l med en bred åbning, det gør det nemmere at komme suppefyldet og nudlerne i.

Jeg vælger at komme en hel del grøntsager i, da jeg elsker at få en masse lækkert grønt. Men man kan også vælge, at have flere nudler og mindre fyld hvis man hellere vil det.

Smagsbase:
Cup-noodles består basalt set af en suppe med nudler og for at en suppe smager af noget skal der en form for suppeterning, suppefond eller andet i, for at give det smag.
Det kan være noget så nemt og simpelt som en bouillonterning, det kan være en karrypasta, soyasauce, hvidløgspasta, ingefærpasta, fiskesovs, misopasta eller hvad du ellers har lyst til at bruge. 

Suppefyld:
Jeg har ikke et bedre ord for det, men det er suppefyldet, som giver suppen fylde. Du kan bruge alle former for grøntsager, du kan holde det simpelt med én slags fyld eller du kan bruge en god blanding. Det kan være alle former for kød, fisk og skaldyr. Brug en rest kød fra aftensmaden eller en rest tilberedte grøntsager. Det kan også være tørrede ingredienser som svampe eller lign.
Suppefyldet opvarmes kun og gennemkoges ikke, når du hælder det varme vand i og lader det trække et par minutter. Så kød, fisk og skaldyr skal være tilberedt på forhånd. Det gælder også hårde grøntsager, de skal også være, som minimum blancheret på forhånd. Det er supernemt at bruge grøntsager fra frost f.eks. ærter, majs, wok blandinger eller lign.
Vil du have det vegetarisk, kan du f.eks bruge tofu i tern, en masse svampe i skiver eller cashewnødder.

Nudler til cup-noodle:
Der findes en del forskellige typer af nudler man kan bruge, hvoraf nogle dem skal forkoges og andre kan bruges som de er.
Man kan f.eks bruge en rest spaghetti fra aftensmaden, risnudler, sobanudler, udonnudler og ramen nudler. Du finder et bredt udvalg af lækre nudler hos din asiatiske købmand. 

Friske ingredienser:
Det kan være f.eks. friskhakkede krydderurter, skiver af lime eller citron, forårsløg, peberfrugt eller tynde skiver af svampe. Disse kan eventuelt pakkes ved siden af og drysses over, efter at suppen har trukket.

Cup-Noodles med ½ terning hønsekødsbouillon, 1 spsk tørrede krydderurter, ½ tsk hvidløgspasta, ½ dl champignon, ½ dl kogt og plukket kylling, 1½ dl risnudler, lidt friske krydderurter og en skive frisk citron.
Pakning af din cup-noodles:
Mængder:
 • 1-3 tsk smagsgiver, ½- terning bouillon
 • ½-1½ dl suppefyld
 • 1-2 dl nudler
 • ½-1½ dl friske ingredienser
Fyld glasset nedefra:
 • Smagsgivere
 • Suppefyld
 • Nudler
 • Friske ingredienser
Det er supervigtigt ikke at pakke det for tæt, da det ikke bliver gennemvarmt og er alt for svært at blande rundt. Efterlad gerne et par centimeter i toppen, så der er plads til at røre ordentlig rundt.
Skold glasset før du kommer dit fyld i. Når du har pakket glasset, lukkes det med et tætlukkende låg og stilles på køl. De kan holde sig op til en uge på køl, så man kan lave til hele ugen søndag og så nupper man bare et glas med når man skal afsted.

Tilberedning: 
 • Hæld kogende vand i til alle ingredienser er dækket.
 • Placer låget løst på igen og lad det stå og trække i 1-2 minutter.
 • Rør grundigt rundt, så smagsgiverne er rørt helt ud i vandet og fyldet er blandet med nudlerne, eller hæld det op i en skål og bland det.
 • Lad det trække yderligere 1-2 minutter med låget på.
 • Nyd din lækre portion suppe.
Hvis du har brug for visuelt at se hvordan du pakker dem, er her en guide.

1 kommentar: