søndag den 17. januar 2016

Fortidens "Sex and the City"?

Vi kender alle Sex and the City men kender du også inspirationen bag Candace Buchnell' store success? Gruppen af Mary McCarthy er en moderne klassiker fra 1963, der går tæt på otte kvinders liv, ambitioner og drømme i 1930'ernes New York.

De otte kvinder som udgør "gruppen" er ved bogens start netop dimitteret fra Vassar College. Året er 1933, og verden - og ikke mindst fremtiden ligger for kvindernes fødder.
Rollen som traditionel husmor er ikke længere det endelig mål for en kvinde, og Mary McCarthy illustrerer gennem disse otte kvinder en ny kvindetype, der er selvstændig og har personlig. Alle drømmer de om et liv der er anderledes end deres mødre:


"Det værste der kunne ske - det var de rørende enige om - ville være at blive ligesom Mor og Far, sure og bange for udviklingen. Ikke én af dem ville giftes med en børsmægler eller en bankier eller en kold fisk af en byggeadvokat, som så mange af Mors generation, hvis de kunne undgå det. De ville hellere være ustyrlig fattige og leve af laksesalat end være tvunget til at gifte sig med en af disse kedelige rødhovedede unge mænd fra deres egen kreds […]"

Kvinderne ønsker i stedet at realisere sig selv på deres egne præmisser, og leve et liv uafhængigt af af andre - især kedelig mænd. Denne holdning var i 1930'erne ikke noget populært valg, specielt ikke for unge kvinder. Det var oftest forventet at de skulle følge i fodsporerne af så mange andre kvinder før dem, og blive en god hustru der passede hus og børn for den hårdtarbejdende mand. 

Men bliver man lykkelig af at gøre alting anderledes? Det er bogens gennemgående spørgsmål. Et spørgsmål som bliver besvaret 400 sider senere, hvor kvinderne er omkring 30 år gamle, og godt igang med deres liv. Kvinderne har i denne alder erfaret at lykken ikke består i at gøre det hele anderledes end deres forældre. Kilden til at være lykkelig består i stedet af at være som man er, og være glad for det. Dette gælder hvad enten man vælger en karriere eller familie med børn. At være lykkelig handler i bund og grund om at være tro mod sig selv, og hvem man er som person - hvad end det så måtte indebærer i livets beslutninger og forhold. 

Gruppen er bestemt en underholdende bog med et særligt kvindesyn. De seksuelle scener, de kvindelige erkendelser og roller er unikke for deres tid, og er med til at gøre bogen nutidig og aktuel i 2016. Bogen blev ved dets udgivelse i 1963 bandlyst i flere lande på grund af de tabuer,  som Mary McCarthy berørte gennem disse otte kvinder. Tabuer som måske endda stadig har noget på sig i dag. 


1 kommentar: