mandag den 11. januar 2016

Derfor bør du øve dig på, at få et positivt mindset

Måske tror du, at du er født som optimist eller pessimist, eller noget sådan midt i mellem. Og at den tilstand ikke står til at ændre.

Måske ser du lyst og positivt på alle udfordringer og oplevelser i dit liv?

Eller måske er du lidt en sortseer, der altid forventer det værste, synes livet er tungt og uretfærdigt?


Hvis du hører til den første kategori, er det glædeligt, for undersøgelser viser, at optimister lever længere og sundere - samt har flere glade oplevelser i livet.

Hører du til den anden kategori, så er der faktisk også gode nyheder til dig. For det lader sig gøre, at ændre dit mindset, og dermed se lidt lysere på tilværelsen.

Vi er alle født med et grundlæggende humør, et såkaldt ”happines set-point”. Det er ligesom balancen i vores humør, der betyder, at vi er tilbøjelige til at se enten mest lyst eller mest mørkt på vores liv.

Vi siger vi er født enten optimistiske eller pessimistiske.

Den gode nyhed er, at dit happiness set-point kun bestemmer 50% af dit humør. Andre ting spiller også ind.


10% af hvordan du opfatter dit liv - og hvordan dit humør er - afhænger af dine omgivelser og ydre omstændigheder. Det kan eksempelvis være familieforhold, boligforhold og jobsituation.

Vigtigst er det dog at bide mærke i, at hele 40% af dit humør og din mentale tilstand afhænger af dit eget valg (her taler vi om mennesker, der ikke er diagnosticeret med en psykisk sygdom).

Sagt med andre ord: Du kan vælge at være positiv og mere optimistisk. Vælge at se glasset som halvt fyldt frem for halvt tomt.

Et positivt mindset er altså langt hen af vejen et valg. Du skal vælge, at se på de gode ting i dit liv. Sæt spot på alt det der virker, frem for det der ikke gør. Sæt pris på det du har, frem for det du gerne vil have.

Øv dig i dagligt, at samle de gode oplevelser og hændelser sammen. Skriv dem ned.

Praktiser taknemmelighed og hjælp andre, og skab gode relationer ved at pleje dine venskaber og din familie.

Alle disse ting er med til at skabe et positivt udgangspunkt i dit liv. 


At få et positivt mindset kræver øvelse – og et oprigtigt ønske om at implementere mere positivitet i dagligdagen. Men det lader sig gøre. Og ganske få ændringer, kan skabe stor forvandling.

Desuden er det god fornuft, at øve dig i mere glæde og positivitet. 

Undersøgelser viser nemlig, at mennesker, der praktiserer glæde og taknemmelighed lever længere, har bedre relationer til andre, ofte er sundere og er mere modstandsdygtige mod udfordringer.

Ligeledes kommer de bedre igennem de udfordringer de møder.

Jeg ønsker dig mange positive oplevelser.

Hilsen Rikke Dunne

1 kommentar: