lørdag den 9. januar 2016

Derfor bliver 2016 et godt serie-år

Vi befinder os i en magisk tid, hvor vi kan vælge og vrage mellem helt vidunderlige serier. Der er aldrig blevet produceret flere kvalitetsserier end der bliver i disse år, og man kan roligt sige, at vi befinder os i seriens guldalder. Blandt andet er det blevet offentliggjort, at Netflix og filmgiganten DreamWorks netop har indgået et samarbejde vedrørende produktion af nye serier, hvilket bare understreger den dominerende rolle serien har opnået. 2016 lader bestemt ikke til at blive en skuffelse, da der både er premiere på nye, lovende serier og samtidig også dugfriske sæsoner af de seneste par års favoritserier. Her kommer 11 bud på nye serier og sæsoner, der skal ses i år. Og lad os lige juble over, at vi kan nyde dansk premiere af hit-serier lige i rumpen på den amerikanske premiere – halleluja!Billions

Showtime

Showtimes nye drama-serie er jeg meget spændt på! De to hovedkarakterer er begge en del New Yorks succesfulde elite, hvor statsadvokaten Chuck Rhoades er ude med riven efter hedgefond-direktøren Bobby ’Axe’ Axelrod. Axe er udadtil karismatisk og vellidt, men har tilsyneladende ikke rent mel i posen. Kampen mellem to af New Yorks titaner involverer selvfølgelig uanede mængder af penge, magtbegær, korruption og sex. Det ser ud til, at den amerikanske drøm endnu lever i Billions, og jeg får generelt en vibe af Suits, bare i større og vildere format - muligvis krydret med lidt House of Cards. Castet er imponerende med flere Emmy-vindere, plottet er en tidsløs klassiker og jeg ser frem til første afsnit af Billions.

Sæson 1:
Amerikansk premiere: 17. januar, Showtime  
Dansk premiere: 18. januar, HBO Nordic

(Billions | Official Trailer | Damian Lewis & Paul Giamatti Showtime Series, youtube.com)


The Shannara Chronicles

MTV

Første afsnit af The Shannara Chronicles kan allerede ses hos HBO Nordic, hvortil der kommer ny episode hver onsdag. Inden premieren på første afsnit var det blevet gjort klart, at her er tale om en fantasy-serie med en stærk kvindelig hovedkarakter – noget nær et kærlighedsbarn mellem The Hunger Games og Ringenes Herre. Første afsnit lever så sandelig op til dette indtryk. Her involveres mange klassiske fantasy-elementer, nogle som jeg mener er lige på grænsen til klichéer, men jeg har altid haft et svagt punkt for fantasy, så jeg vælger at se gennem fingre med det.
Seriens omdrejningspunkt er elverprinsessen, der slår et slag for sine med-elverinder ved at blive en af rigets beskyttere, som hidtil kun har været en profession for mandlige elvere. Racens gamle ærkefjende viser snart sit grimme ansigt, hvor vores elverprinsesse naturligvis spiller en afgørende rolle. Den anden hovedkarakter er den unge halvt-elver-halvt-menneske fyr, der har daddy-issues og er seriens mere kiksede og sarkastiske indslag. Som en anden Luke Skywalker viser det sig, at hans skæbne er noget mere begivenhedsrig end det hidtil kendte liv ude på landet med den gamle onkel.
Da jeg påbegyndte afsnittet frygtede jeg, at det bare ville være en eksotisk teenage-romance, ala The Twilight Saga, men det viste sig heldigvis, at serien er langt mindre stueren end formodet – tak, MTV! Serien henvender sig altså ikke blot til humørsyge teenage-piger, som drømmer om en altoverskyggende kærlighed, men der er derimod mere kød på end som så. Dialogerne er desværre ofte mere forudsigelige end den 7. vinder af elver-løbet, men her kan der bare være tale om en usikker start, hvor talrige karakterer skal præsenteres og hele universet sættes. Jeg må give pluspoint for en visuelt smukt serie, og så er det et spændende twist med ruiner fra vores eget samfund i form af eksempelvis en gammel helikopter.
Jeg har i hvert fald planer om at fortsætte med følge The Shannara Chronicles, hvor de uopfindsomme samtaler og store kliché-karakterer opvejes med eventyrlige outfits og et lovende univers, der med garanti vil byde på masser af action, begær og magiske påfund.

Sæson 1:
Amerikansk premiere: 5. januar, MTV
Dansk premiere: 6. januar, HBO Nordic

(The Shannara Chronicles Season 1: Trailer (HD), youtube.com)


Westworld

HBO

Baseret på Michael Crichtons film fra 1973 af samme navn foregår Westworld i en nært forestående fremtid, hvor der er mulighed for at blive underholdt i en helt ny form for forlystelsesparker. De besøgende gæster træder ind i en fortidig verden efter eget valg og tager del i dennes hverdagsliv. Her kan du købe dig til alt fra dueller i det vilde vesten til sex i det antikke Pompeji, og der er dermed mulighed for at udleve alverdens former for synder i disse små verdener.
Ud fra plottet ser det ud til enten at blive en kæmpe succes med fokus på opfattelse af virkelighed og identitet eller også bliver det som en langtrukken B-film, der fremstår plat og uelegant.
Bag serien står HBO sammen med Jonathan Nolan, lillebror til den succesfulde film-creator Christopher Nolan, der har sørget for et stjernecast med blandt andre Anthony Hopkins, Ed Harris og endda danske Sidse Babett Knudsen. På denne baggrund hælder jeg til, at Westworld ender med at blive førstnævnte mulighed: et hit!

Sæson 1:
Amerikansk premiere: 2016, HBO
Dansk premiere: 2016, HBO Nordic

 (Westworld: Tease (HBO), youtube.com)


Preacher

AMC

Denne serie er baseret på tegneserierne af Garth Ennis og Steve Dillon, et medie som AMC før har haft stor succes med at adaptere til skærmen f.eks. i form af The Walking Dead. Vores protagonist er en bad-ass præst, der på en eller måde har udviklet nogle uortodokse kræfter som han benytter i sin jagt på at finde selveste Gud – noget af en mission! Med på denne jagt har han sin ekskæreste og en irsk vampyr, og vi kan vist roligt regne med nogle overnaturlige begivenheder undervejs.
Ud fra de sparsomme oplysninger der endnu er offentliggjort, så minder serien mig umiddelbart om en dyster udgave af Supernatural. Her vender religionen vist tilbage til stemningen i det action-fyldte og som regel benhårde Gamle Testamente; twistet med det nye årtusind.
Plottet ligger trygt i AMC’s hænder, og jeg er ser frem til det endelige resultat.

Amerikansk premiere: medio 2016, AMC
Dansk premiere: indtil videre ukendt

(World Premiere Trailer: Preacher, youtube.com)


The Walking Dead

AMC

The Walking Dead kører godt nok på 6. sæson, men jeg sidder stadigvæk trofast klar til at se nyeste afsnit så hurtigt som muligt. Allerede fra pilot-episoden var jeg bidt af serien, og selv om første sæson er min ubestridte favorit, så har serien stadigvæk en særlig plads i mit serie-elskende hjerte. Kampen for at overleve blandt menneskeædende zombier (et begreb der i øvrigt aldrig bruges i serien) og bevæbnede, desperate mennesker er nervepirrende og fascinerende at følgeKaraktererne er kommet helt ind under huden på mig, og med både velskrevet manuskript og dygtige skuespillere, så sidder jeg på kanten af sofaen under hele afsnittet af frygt for, at manuskriptforfatterne (igen!) tager livet af en af mine yndlingskarakterer. Jeg burde efterhånden have lært ikke at binde mig for meget til karaktererne, for jeg ender som regel med at blive såret, når karakteren senere bliver flænset og ædt af levende døde eller slået ihjel af instinkt-drevne mennesker.
Her er tale om en af de serier, jeg ville ønske, at jeg kunne se for første gang igen, fordi universet og hele plottet er så spændende. Jeg nyder at læse andre fans reaktioner efter hvert afsnit, hvor vi kan grine og græde sammen, samt dele teorier og observationer i forhold til aftenens afsnit. Her skal du dog være opmærksom på, at der kan dukke flere spoilers op fra folk, der har læst tegneserierne. Serien er drejet hen på sit eget spor, men visse milepæle er alligevel fastlagte.

I løbet af 2016 bliver både anden halvdel af sæson 6 samt første halvdel af sæson 7 serveret. Sæsonerne deles nemlig op: første halvdel starter i oktober, anden halvdel i februar. Umiddelbart fungerer dette rigtig godt, da vi fans ikke skal vente et helt år på en ny sæson og dermed undgår de værste abstinenser. Men når der er midtsæson-afslutning, så kan det i øjeblikket være svært at se retfærdigheden i at skulle vente på resten af sæsonen.
Under alle omstændigheder glæder jeg mig afsindigt til at følge Rick, Michonne, Carol, Glenn, Daryl og resten af gruppen – så må vi se, hvem der allernådigst klarer sig gennem sæson 6 med livet i behold. 
De danske streaming-tjenester har desværre været noget bagud med at få rettigheder til at vise denne populære serie; Netflix har faktisk netop fjernet The Walking Dead. De første fire sæsoner kan ses hos HBO Nordic, men som en anden joker er DR3 hurtigst ude med at vise nyeste afsnit både på flow-tv samt på deres streaming-tjeneste, DR TV, i en begrænset periode.   

Sæson 6, anden halvdel:
Amerikansk premiere: 14. februar, AMC
Dansk premiere: 25. februar klokken 22, DR3

(The Walking Dead: Season 6 - Mid Season Premiere Trailer, youtube.com)Girls

HBO

Åh, hvor skal jeg overhovedet starte! Girls er en af de serier, jeg bare ikke kan få nok af. Nogle synes det er et problem, at de kvindelige karakterer er usympatiske, selvcentrerede og ofte helt i bunden dårlige veninder, døtre og kærester. Her må jeg erklære mig absolut uenig. Girls er et hit, fordi Hannah, Marnie, Jessa og Shoshanna netop er så autentiske og afspejler nogle af de knap så kønne sider af den moderne unge kvinde i 2010’erne. Vores ”helt” er ikke værd at se op til, men derimod uundgåelig at se lidt af sig selv i.
Helt generelt er Girls et must-watch for alle unge kvinder (og mænd!) i 20’erne, da den er morsom, afslappet og involverer typiske kriser for unge voksne i 10’erne: konstante boligproblemer, homoseksuelle ekskærester, arbejdsløshed, usikkerhed over fremtiden, uvenskaber med veninder, fædre der springer ud af skabet og seksuelt afsporede flirts.
  
Det er for få dage siden blevet meldt ud, at der kommer yderligere en sæson i 2017, der bliver det sidste fra Girls. Dette er ambivalent, som det altid er, når en god serie afsluttes; på den ene side vil man bare have mere, men på den anden side, så mindes man med smerte, hvorledes How I Met Your Mother, Community og Heroes blev trukket i hvert fald én sæson for meget ud og mistede sin charme. Girls har fortjent en afsked med bravur. 

Sæson 5:
Amerikansk premiere: 21. februar, HBO
Dansk premiere: 22. februar, HBO Nordic

(Girls Season 5: Tease (HBO), youtube.com)


Marco Polo

Netflix Originals

Netflix’ egen serie Marco Polo har været et frisk pust inden for adventure-genren. Den er ikke endnu et bud på et overnaturligt univers, hvor alt mellem himmel og jord kan ske, men tværtimod, så tager den afsæt i en historisk periode: Kublai Khans Yuan-dynasti i det 13. århundrede. Det er en spændende oplevelse at træde ind i en asiatisk fortidig verden, der dog har et europæisk indslag i form af Marco Polo selv, og som i mange andre succes-serier fra det nuværende årti, så står politik, begær og vold øverst på dagsordenen. Omgivelserne er smukke, dialogerne velskrevet og der er tilpas med action til, at det ikke bliver fladt og kedeligt. Netflix har endnu en gang bevist, at de er af de tunge drenge, når det kommer til produktion af kvalitetsserier.
Som en lille teaser til sæson 2 kom der for kort tid siden Marco Polo: One Hundred Eye på Netflix, der er en kort fortælling om baggrunden for en seriens sejeste karakterer – og en påmindelse om, at serien er for fed. 

Sæson 2:
Amerikansk premiere: juli, Netflix
Dansk premiere: juli, Netflix

(Marco Polo - Teaser Trailer - Netflix, youtube.com)


Unbreakable Kimmy Schmidt

Netflix Originals

Første afsnit af denne comedy efterlod mig lidt undrende – hvad var det jeg lige så? Hvad var det for nogle mærkværdige karakterer? Jeg gav den en chance og et afsnit mere, dels på grund af det sjove plot, dels på grund af god erfaring med Netflix Originals. Og det har jeg virkelig ikke fortrudt!
Kimmy Schmidt har tilbragt årevis sammen med tre andre kvinder i en bunker, da en bims kultleder har bildt dem ind, at verden er gået under. Kvinderne befries, og vi følger Kimmys møde med et moderne New York, hvor hun er klædt på med farverigt tøj og en ukuelig optimisme. 
Serien er sjov, let og til tider virkelig mærkelig, og jeg har glædet mig til sæson 2 siden marts sidste år.

Amerikansk premiere: marts, Netflix
Dansk premiere: marts, Netflix

(Unbreakable Kimmy Schmidt - Official Trailer- Netflix [HD], youtube.com)


Game of Thrones

HBO

Bare jeg ser titlen, så begynder den karakteristiske sang fra Game of Thrones’ titelsekvens straks at spille i mit hoved; og med ét er jeg i denne dystre og eventyrlige verden. Den længeventede sæson 6 ser dagens lys i slutningen af april, og har du ikke allerede set denne HBO-successerie, så kom i gang! Det er et skønt univers, hvor intet er sort/hvidt, ingen er den åbenlyse helt og menneskets magtbegær viser sig fra alle sine grimme sider i kampen om tronen. I bedste HBO-stil, så er der ikke mangel på vold, sex eller et bramfrit sprog og blandet med udspekulerede planer, drager og myrdede hovedkarakterer, så er der medrivende underholdning for alle pengene.
Var det ikke allerede tydeligt, at serien Game of Thrones har fundet sin egen vej i forhold til bøgerne af George R. R. Martin, så kan der ikke længere herske tvivl, når serien nu overhæler bøgerne.
I denne sæson kommer der endnu et dansk indslag, nemlig Pilou Asbæk som Euron Greyjoy, hvilket bare er endnu en grund til at se frem til april. 
Winter is coming og jeg glæder mig.


Sæson 6:
Amerikansk premiere: 24. april, HBO
Dansk premiere: 25. april, HBO Nordic

(Game of Thrones Season 6: Tease (HBO), youtube.com)Silicon Valley

HBO

Både C og jeg venter i spænding på tredje sæson af Silicon Valley. Da jeg begyndte på første afsnit, havde jeg ikke forventet en serie, der umiddelbart ville blive en favorit; mænd på jagt efter succes i det famøse Silicon Valley, hvor deres idéer og drømme møder modstand fra de store, farlige firmaer med en fed bankkonto og et hold af dygtige advokater til at sagsøge the little man? Narh, jeg var ikke super imponeret, da jeg læste om den. Men så gik jeg i gange med den … Wauw! Medrivende og til tider nervepirrende comedy, hvor du inderligt hepper på Pied Piper og håber på, at se det store firma Google (nej, hov, Hooli hedder det) tabe i sidste ende. Hvordan faldt jeg lige for et så kliché-fyldt plot? Jeg kan ikke sige andet end, at HBO om nogen ved, hvordan man laver succesfulde serier, og med Silicon Valley har de endnu en gang skabt underholdning i verdensklasse.

Sæson 3:
Amerikansk premiere: 24. april 2016, HBO
Dansk premiere: april 2016, HBO Nordic

(Silicon Valley Season 1: Trailer (HBO), youtube.com)


Narcos

Netflix Originals

Narcos var virkelig en glædelig overraskelse. Det er historien om narko-kongen over dem alle, columbianske Pablo Escobar, og hans vilde rejse fra narkohandlens begyndelse i 70’erne og frem til hans imperium i starten af 90’erne. Han er storkriminel, det hersker der ingen tvivl om, og vi følger derfor også en amerikaner fra DEA og hans colombianske kollega, der forsøger at få Escobar og hans foretagende ned med nakken – eller i hvert fald i fængsel.
Dette virker umiddelbart meget sort/hvidt, vi har de gode og de onde. Men næ nej! Escobar er en uhyre karismatisk person, der også finder vej til det colombianske folks hjerter efter selv at have arbejdet sig fra fattige kår til den absolutte top. Ved at følge hans historie, få et indblik i hans baggrund, udfordringer og valg, så udvikler man som seer stærk sympati for Escobar. På den anden side står DEA og forsøger med nogle gange ufine metoder at bekæmpe den voksende narko-business. Det ene øjeblik holder du med DEA og det næste med Escobar. Det er en imponerende velskrevet serie, der ikke er til at slippe igen, når man først er begyndt! Jeg må også tage hatten af for, hvor autentisk og skønt det er, at colombianerne rent faktisk taler spansk og ikke bare engelsk med accent. Serien er yderligere baseret på den virkelige Pablo Escobar og hans liv, hvilket bare er prikken over i’et på denne fantastiske fortælling!

Sæson 2 er planlagt til at have premiere i august 2016, men der er netop kommet rygter om, at den risikerer at blive forsinket, da seriens showrunner har valgt at forlade sin post.
Ydemere er der flere der mener, at sæson 2 må være den sidste, hvis serien altså fortsat vælger at følge den virkelig Pablo Escobars liv, men Netflix kan med snedige tricks formodentlig godt få smuglet en sæson 3 ind også. Vi må vente og se.

Amerikansk premiere: august, Netflix
Dansk premiere: august, Netflix

(Nacos - Official Trailer- Netflix [HD], youtube.com)2 kommentarer: