onsdag den 20. januar 2016

5 klassikere til den travle


Er det svært at få tid til at læse i en travl hverdag? Virker 500-sider lange bøger uoverkommelige at gå i gang med? Her er 5 gamle og potentielle nye klassikere, som kan læses på kort tid og er et must-read for bogelskere. 
 Franz Kafka "Forvandlingen", 80 sider


En morgen vågner den unge handelsrejsende, Gregor Samsa, op i sin seng og opdager, at han er blevet forvandlet til et billelignende insekt. Gregor forsøger at tilpasse sig de nye omstændigheder - han kravler på væggene, sover under sin seng og bliver fodret med fordærvet mad af sin ulykkelige familie, der forsøger at håndtere situationen. Franz Kafka er en mester i at blande det hverdagsagtige med det fantasifulde og absurde, og "Forvandlingen" fra 1915 er både tragisk og komisk. Romanen er et hovedværk inden for surrealistisk litteratur, og kan med sine kun 80 sider læses på et par timer. George Orwell "Kammerat Napoleon", 118 sider


"Kammerat Napoleon" er en stærk, samfundsatirisk roman af den engelske forfatter George Orwell. Romanen er en form for dyrefabel og handler om nogle dyr, der smider deres menneskelige ejere ud af den gård, hvor de bor. Nu vil de selv styre gården, men det ender alt sammen i brutalt tyranni. Romanen kan ses som en allegori for totalitarismen i Sovjetunionen, og har flere ligheder med Stalins styre. Med sin skræmmende skildring af diktatur er "Kammerat Napoleon" en bog man ikke kan ryste af sig, og den er desværre stadig lige så relevant som ved dens udgivelse i 1945.    

Thomas Mann "Døden i Venedig", 94 sider 


Thomas Manns uforglemmelige roman "Døden i Venedig", er en tryllebindende skildring af den forbudte kærlighed. Digteren Gustav von Aschenbach rejser til Venedig for at rekreere sig efter et sammenbrud. Her får han øje på den 14-årige Tadzio, en billedskøn, polsk dreng, der bor med sin familie på hotellet. Den middelaldrende digter drages mod Tadzios ungdom og skønhed, og følger ham overalt i Venedigs gader. Selvom om von Aschenbach ved at hans kærlighed er forbudt, overgiver han sig langsomt til lidenskaben, og drengen bliver som en besættelse for ham. Mens von Aschenbach kæmper med sin umulige kærlighed, opdager han at Venedig er ramt af en kolera-epidemi.  

Erlend Loe "Doppler", 176 sider


Loe begynder sin roman med denne mindeværdige indledning:" Min far er død. Og i går tog jeg livet af en elg. Sådan er det". "Doppler" kan måske ikke kaldes en klassiker i samme åndedrag som "Døden i Venedig", men det er en litterær perle og en anbefalesværdig, humoristisk beretning om det moderne menneske. I bogen møder læseren Alexander Doppler, en familiefar med to børn og et godt job. En dag falder Doppler på sin cykel, slår sig halvt bevidstløs og oplever for første gang en velsignet ro. Doppler vender sin familie ryggen, pakker sin rygsæk og flytter ud i skoven for at finde sig selv. Her lever han det enkle liv og får b.la. selskab af en forældreløs elgekalv.  

Zoran Zivkovic "Biblioteket", 149 sider  


Hvis du er bibliofil eller bare elsker fantastiske fortællinger, kan Zoran Zivkovics "Biblioteket" varmt anbefales. De fleste danske læsere kender næppe den serbiske forfatter Zoran Zivkovic, da "Biblioteket" er hans første danske udgivelse. Bogen består af 6 små finurlige noveller, der alle har biblioteket som omdrejningspunkt. Dog er det ikke almindelige biblioteker man møder i novellerne, men fantastiske, sære biblioteker som indeholder utrolige og magiske elementer. Man kan b.la. læse om Natbiblioteket, der åbner efter lukketid og indeholder uendelige livsjournaler om alle mennesker i verden. Man kan også læse om det virtuelle bibliotek, hjemmebiblioteket, det mindste bibliotek og Helvedes bibliotek, hvor man straffes med evig læsning. Her er bøger og bibliofili en besættelse, der kan drive sit offer til vanvid.     

1 kommentar: