onsdag den 16. december 2015

Inspiration til nytårsmenuen

Nytårsaften skal gerne være noget særligt på alle måder. Man siger farvel til året der er gået og byder det nye år velkommen. Det skal fejres med manér og derfor har jeg samletnogle bud på teropskrif der ville gøre madoplevelsen ekstraordinært lækker.


Velkomsten:


Det er normalen at man mødes og sammen ser Dronningens nytårstale og her er det jo ganske passende at servere noget lækkert at drikke og noget let mad man kan gå og nippe af. 

Det skal være små velsmagende bidder og kun 2-4 pr person, det er jo ikke her man skal spise sig mæt. Så vælg 2-4 forskellige og vælg evt at servere dem på f.eks tortillachips eller tynde kiks i stedet for brød, det mætter mindre. 
Herunder finder i tre sider med forslag til nogle forskellige sammensætninger. 
Til dette skal der serveres en lækker velkomstdrink. Det kan være ekstravagant eller mere nede på jorden med en god mousserende vin. F.eks er Cremant D'Alsace vinene fremstillet efter de samme principper som champagne, bare i Alsace. De fås for overkommelige priser og smager fantastisk.

Er du til lidt mere sjov end et glas mousserende vin har jeg samlet nogle gode bud herunder.
Middagen:

Nu er det ved, at være tid til at sætte sig til bords og forkæle smagsløgene med noget lækkert mad. Du kan vælge flere retter end de klassiske tre, men gør du det, skal portionerne være små af det hele. Portionsanret gerne alle retter, det gør det mere eksklusivt samtidig med, at det gør det nemmere, at vide, hvor meget man skal lave. Når du serverer tre eller flere retter, er det ikke nødvendigt med anden portion. Vælger du mere end tre retter så gå efter et ulige antal og lave f.eks to små forretter og to små desserter.

Forretten:

Forretten kan f.eks være en anretning med tapas eller en enkelt ret. Det vigtigste er, at det skal være en forsmag på det der kommer, så det skal ikke være for meget eller for tungt.

Ellers er der inspiration at hente herHovedretten:

Hovedretten er stjernen ved middagen, det skal være her du lægger den største indsats og skal imponere mest. Det lyder svært og hårdt, men faktisk handler det mest om at maden er lavet med omhu og kærlighed. Så lav noget du virkelig elsker, vælg det kød og den tilberedningsmetode du er mest tryg ved og giv den gas med tilbehøret. 

Portionsanretter du hovedretten, så vær opmærksom på evt at have tilbehør som kartofler eller lign. i skåle som sendes rundt. På den måde er der plads til at anrette det smukt og samtidig sikre at alle får nok at spise. 
Desserten:

Ovenpå alt det lækre mad skal man have lidt sødt, og her kan man fint vælge noget lidt tungt, så længe det er en afpasset mængde.
Det kan være en flødeis, en mousse eller en blødende chokoladekage. Man kan også vælge noget lettere som f.eks en sorbet eller noget med meget frugt.
Til alt det her skal der selvfølgelig serveres gode vine. Det bedste Du kan gøre er at gå ned til din vinhandler, og det kan fint være ham i Føtex og spørge. De kan altid rådgive om vine, der passer til det du har tænkt, at servere i forskellige prisklasser. 

Nu er der forskellige traditioner for hvad der serveres senere på aftenen/natten. Det er kotume at der er champagne og lidt sødt ofte kransekage kl 24.
Men nogle har også tradition for at servere natmad når man kommer ind efter at have affyret eller blot overværet årets fyrværkeri.
Det kan være noget så simpelt, som rejer og laks på franskbrød med lidt pynt. Det kan være endnu et sødt indslag eller man kan holde sig til salte snacks med dip. 

Har man lyst til at gøre lidt ekstra ud af det er der inspiration at hente her.Jeg håber at du her kan finde noget spændende som passer til dine ønsker, dit ambitionsniveau og dit budget.
Hav et godt og lykkebringende nytår!1 kommentar: