søndag den 20. december 2015

Ambassadøren

Han er på fødselsdagskort med præsident Obama og på krammer med kronprins Frederik og er på kort tid blevet noget så sælsomt som en diplomat-celebrity i Danmark. Vi kender både hans politiske og personlige side fra serien "Ambassadøren" fra DR3, og nu har journalist Stéphanie Surrugue skrevet en portræt bog af den folkekære ambassadør Rufus Gifford. 


Ambassadøren er en bog om langt mere end moderne diplomati og supermagten USA. Det er en bog om at turde at stå ved sig selv som mennesket, og om hvad der gemmer sig bag det store smil som Rufus Gifford er så kendt for.  "Denne bog er et forsøg på at trænge ind bag pigtråden, de tykke mure og den diplomatiske diskretion. Det er historien om en helt usædvanlig ambassadør", skriver Stéphanie Surrugue i forordet. 

Stéphanie Surrugue har formået at kompinere det politiske og det personlige i en fin sammensmeltning, der bestemt også kan læses selvom man ikke er politisk interesseret. Bogen giver et helt unikt indblik i den ukendte verden af diplomati og tager bl.a. læserne med ind i de storpolitiske kulisser og beskriver detaljeret den amerikanske ambassades arbejde under terrorangrebene i København i februar, hvor Rufus Gifford stod sin store prøve som ambassadør.

Ambassadøren beskriver, hvorfor Rufus Gifford takkede nej til at arbejde for Hillary Clinton til fordel for en relativt ukendt senator ved navn Barack Obama, og endte som hans super-fundraiser der skrev politisk historie, da han indsamlede én milliard dollar til valgkampen i 2012.

Bogen giver et usædvanligt indblik i det økonomiske grundlag for en præsidentkampagne, og den er samtidig en rejse gennem magtstrukturerne i et Amerika, hvor store velhaverfamilier på Østkysten - som familien Gifford - i generationer har været med til at definere USA.

Jeg ville ikke være som mine bedsteforældre eller mine forældre, og slet ikke min far. Jeg ville finde mit eget sted i verden", siger Rufus Gifford, der også gør op med sine år som Hollywood-producer, ligesom han beretter, hvordan han har måtte kæmpe sig gennem svære ungdomsår for at turde stå ved sig selv og sin homoseksualitet.

Foto fra Rufus Gifford' facebook: 
"Just married in Copenhagen where the first legal gay partnerships took place 26 years ago. Now heading back to celebrate with out friends and family from all over the world at our residence under the American flag. Never in my wildest dreams could I have imagined such a perfect day. Life is good."

Det er en fantastisk bog som giver et helt unikt portræt af ambassadøren Rufus Gifford. Jeg synes at blandingen mellem beretningerne fra hans politiske og private liv går rigtig godt sammen, og det gør denne bog til andet end blot endnu en udgivelse om det politiske liv. Hvis man har fulgt tv-serien om Rufus Gifford på DR3 så er denne bog et must. Omvendt vil jeg sige, at hvis man læser bogen og synes at den er god, så burde man se serien. Alt i alt vil jeg blot rose denne bog og vores fantastiske ambassadør. 

Foto fra Rufus Gifford' facebook: 
"First æbleskiver and gløgg of the Christmas season… If you want to find me, I'll be at the Danish Christmas Markets for the next month."


Foto fra Rufus Gifford' facebook: 
"Christmas Argos"


1 kommentar: