fredag den 13. november 2015

Hvedepuder, varmepude og koldt omslag i ét. Sådan laver du din egen hvedepude.

En hvedepude er en gammeldags ting, men de er simpelthen fantastiske. Jeg fik en af en veninde engang, og har siden brugt den til ofte, Jeg har endda lavet et par stykker ekstra selv, for det er træls at dele og det er rart med flere størrelser.

De er meget nemme, at lave selv og jeg har tre forskellige. En stor hvor hvedekernerne kan bevæge sig frit, en lille som jeg bruger mest som koldt omslag og så en hvor hvedekernerne er holdt på plads af kydssyninger. Det giver variation til forskellig brug, skal den bruges som varmepude i nakken f.eks.er det træls hvis alle kernerne løber ned i enderne af hvedepuden, hvis man sidder op med den.

Designet er ret basalt, en aflang stofpose fyldt med hvedekerner. Jeg vil tro man kan bruge andre kerner, men hvedekerner er de billigste, så det er kun hvis man er allergisk overfor hvede, at man skal overveje rug, byg eller havre.
I det øverste mønster bliver hvedekerneren lukket inde i små rum. Jo mindre rum jo mindre flyder kernerne rundt når den bruges og jo hårdere og stiv bliver puden, så start med få og lav flere efter behov og ønske. Det nemmeste er, at bruge en finger til, at skille kernerne ad ved stregerne, når du skal sy langs linjerne. Derefter sætter du nåle i med nogle centimeters mellemrum rundt om linjerne, til at holde det hele på plads. Det letter arbejdet med det i symaskinen.

Man syr syningerne på langs før man fylder kernerne i. Husk at tilføje dobbelt sømrum, der hvor du forventer at lave lukningen. 

Pude med 1 kanal

300 g kerner til den ene kanal

Begge kanaler fyldt med kerner

Lukket i begge ender
Del puden på midten

Placer nåle i god afstand fra syningen

Den færdige pude passer perfekt i nakken, når man sidder og slapper af i sofaen ;)
Jeg syr betræk til den, så de er beskyttet. Selve hvedepuden kan ikke vaskes og så er det rart, at have et betræk, der kan tages af og vaskes. Brug samme mønster til betrækket, du skal så bare ikke lukke den i begge ender.

De stor indeholder 1400 g hvedekerner, den mellem indeholder 600 g og den lille indeholder 300 g. Det behøver ikke være præcist, men sådan ca. 


Den jeg fik af min veninde har påsyet denne lille instruktion. Det er en god idé, så man altid husker hvordan den bruges. Det er skrevet med en tusch til at skrive på stof. Den behøver ikke være vaskefast, men det er jo altid en fordel. 

Teksten lyder:
Hvedepude:
Den kolde pude virker ved sportsskader, rygsmerter, hovedpine og migræner.
Den varme pude virker muskelafslappende (Skuldre, nakke, ryg og lænd), smertelindrende ved myoser, menstruation, spændngshovedpine og gigt. Den kan anvendes til opvarmning af en seng og fødder.
Mikrobølgeovn: 800-1000 W i 1½-2 min
Alm ovn: 200 grader i 4-5 min.
Kold: læg den i fryseren i min. 1 time

Det sidste har jeg tilføjet, da jeg har erfaret at den varmer op for hurtigt hvis den ligger i fryseren i korter tid. Jeg bruger mest den lille til koldt omslag. Det er en god idé at lægge den i en plastikpose i fryseren. Som det ses ovenfor samler kernerne sig i enderne når man ikke har syningerne på tværs, og det kan være træls, men er faktisk også brugbart. Det medfører en anden tyngde, som specielt er godt, når den bruges varm til myoser. Du kan samle alle kernerne i den ene ende og derved placere hele tyngden på et mindre område. Derodover kan du forme den som du vil, det var meget praktisk, da jeg blev opereret i knæet og skulle have kulde hele vejen rundt om knæet, for at undgå hævelse. 1 kommentar: