lørdag den 7. november 2015

Hellas ABC

Vi kender alle de skønne rim fra Halfdan Rasmussens ABC. Mange af os er vokset op med dem som børn, og nu har Hella Joof lavet en ny version som dog kun er for kønsmodne. 


Idéen bag Helles ABC kom til Hella Joof efter et arrangement; "Jeg havde været ude og læse op af Halfdans ABC for nogle børn. I bilen på vej hjem kom jeg til at tænke på, at det kunne være sjovt at lave en version til voksne. Bogen er fuldstændigt skrevet på flow. Jeg klaprede løs i en weekend, indtil jeg ikke kunne se ud af øjnene, og pludselig var første udkast færdigt." 

Resultatet af skriverusen blev til en skøn bog under titlen Hellas ABC, som er en kulørt samling rim om dæmoner, engle, gonokokker, oligarker, revalidender, æblet i Edens have og ting, der er forbudt i Sverige. 

Vi kender nok bedst Hella Joof fra hendes karriere som komiker, skuespiller, instruktør og forfatter men rim er ikke et helt ukendt område for hende. "Jeg har altid rimet meget og skrevet lejlighedssange til folk, der havde rund fødselsdag. Og også til dem, der ikke havde - selv om jeg godt ved, at det er totalt old school og umoderne at rime. Men på et tidspunkt holdt jeg tale til et Skt. Hans-arrangement, hvor jeg havde skrevet et digt om Danmark. Da jeg kom hjem, var der en mail fra Benny Andersen, som kaldte digtet virkelig godt. Jeg var lige ved at tude" fortæller Hella Joof. 

Jeg har desværre ikke læst Skt. Hans digtet men jeg kan sige at jeg er helt enig med Benny Andersen i at Hella Joof besidder et stort talent når det kommer til rim. Jeg var utrolig underholdt og måtte til tider dele flere rim med min mand fordi de simpelthen var så gode. Man kan kun trække på smilebåndet når man læser denne bog og samtidig beundre, hvor talentfuld en forfatter Hella Joof er. Et glimrende eksempel på netop dette er bogstavet P:

Penis, Penis, kom nu her
Bare du snart kunne penetrer'
Men hvorfor er du blød og sur
bag gylpens messing-lynlåsebur?
Skal vi lege læge?
Så sagde vi, du havd' fået en tæge
Skal jeg mon bruge pincet?
Så går det ganske let
Eller kun bruge læber og tungen?
(tys tys, du vækker ungen!)
Åh, nu blev du hård!
Du er glad igen
og ligeså er pungen

Til Hellas ABC hører de flotteste illustrationer af Otto Dickmeiss som  er uddannet fra Danmarks Designskole, og har illustreret flere end 80 bøger. Han modtog i 2006 og 2013 Kulturministeriets Illustratorpris. 

Illustration af Otto Dickmeiss til bogstavet P

2 kommentarer: