søndag den 8. november 2015

haus·frau

haus·frau substantiv, fælleskøn
\ ’haʊs-fraʊ \
1: Oprindelse: tysk. Husmor, hjemmegående.
2: Gift kvinde.
3: Roman af Jill Alexander Essbaum.
Igår udkom den danske udgave af Jill Alexander Essbaum' debutroman haus·frau. Bogen har allerede indtaget flere promonente pladser i litteraturen som fx New York Times bestseller, og er af anmelderne blevet taget godt imod. Times skrev om bogen: "Anna Karenina møder Fifty Shades of Grey med et tilbehør af Madame Bovery". 

Bogen handler amerikanske Anna Benz der bor i en schweizisk forstadsidyl med sin mand, Bruno, og deres tre børn. Bruno er bankmand, og Annas liv er trygt og komfortabelt, men under overfladen er hun i frit fald. Hun kan ikke længere huske, hvorfor hun forelskede sig i Bruno, og hun har aldrig formået at skaffe sig tætte venner i sit nye land.

Men hun har skaffet sig elskere – flere ad gangen – i sit desperate forsøg på at vække sig selv af provinsdøsen. De byder sig til efter tysktimerne, eller til sammenkomsterne i den overfladiske bekendtskabskreds. Og Anna kan ikke styre udenom. Selv om hun går i psykoanalyse for at lære lige præcis det. Konflikterne bliver flere og flere, og de mange løgne bliver umuligt for Anna at styre. Hun befinder sig i et moralsk ingenmandsland, hvor hun tvinges til at afsøge, hvor en kvinde går hen, når der ingen vej er tilbage. 

”En ensom kvinde er en farlig kvinde,” sagde doktor Messerli med gravalvorens ærlighed. “En ensom kvinde er en kvinde, der keder sig. Kvinder, der keder sig, begår impulshandlinger.” – Citat fra bogen 

haus·frau  er en fortælling om ægteskab, troskab, sex, moral og det inderste selv. I tomrummet mellem lyst og kærlighed, skyld og skam, undskyldninger og forklaringer svæver Anna Benz, hvis lidenskab og valg vækker både genkendelse og vrede. Hendes historie afdækker litterært, hvordan vi skaber os selv, mister os selv - og de nogle gange katastrofale valg vi træffer for at finde os selv. 

haus·frau er en raffineret fortælling om en kvinde og hendes forstadsliv på godt og ondt. Jeg vil bestemt gerne give Anna titlen som en moderne Madame Bovery der i dette tilfælde også er blevet spicet op med heftige sexscener. Bogen indeholder dog mere end blot en forførende kvinde og hendes sexliv. Den besidder også en psykologisk dybde der giver bogen en skarp indsigt i en haufrau og hendes komplekse liv. 

1 kommentar: