søndag den 25. oktober 2015

KVINDEN I TOGET

Kvinden i toget er siden dets udgivelse blevet et af bogverdenens største fænomener. Bogen strøg direkte til tops på bestsellerlisterne i USA og England, og anmeldelserne har været stjernetbestrøede  hele verden. 
Da den bristiske forfatter Paula Hawkins i starten af 2015 udsendte den engelske udgive af sin nervepirrende debutroman, Kvinden i toget, var der ingen, der drømte om, at bogen ville indtage alverdens bestsellerlister i sådan en grad, at bogen i løbet af et halvt år skulle blive udråbt til den hurtigst sælgende debutroman nogensinde!  Siden udgivelsen i UK i februar er bogen solgt i mere end 5 mio. eksemplarer, og i USA sælges der ét eksemplar hvert sjette sekund, døgnet rund. Bogen har ligget nr. 1 på New York Times bestsellerliste i flere uger end selveste Dan Browns Da Vinci Mysteriet. 

Kvinden i toget er en sammensmeltning af den moderne parforholdsthriller og Hitchcock. Den bringer det bedste med sig fra begge verdner. Bogens plot tager hele tiden en ny drejning og det føles for læseren som en vild rutsjetur, hvor der hele tiden dukker et nyt sving eller bump op som man ikke har kunne se. Hovedpersonen Rachel er ved at gå i hundene. Engang boede hun i en dejlig villa med sin pæne mand, havde venner og et job på et reklamebureau. Nu er hun ensom, alkoholiseret, overvægtigt, arbejdsløs, usoigneret, upålidelig og lidt af en vindueskigger. Rachels karakter er utrolig nuanceret og et tydeligt eksempel på Paula Hawkins' store talent. Rachels karakter er umiddelbart ikke lige til at blive klog på, og man ved som læser ikke om man kan stole på hende.

Til trods for den manglende tillid til Rachels så er man dog alligevel på hendes side igennem bogen. For bogen ser ikke ned på Rachel - den ser direkte ind i hendes mørke og handler netop om, hvor godt vi egentlig kender vores medmennesker  - og ikke mindst os selv.

Bogens tempo og spændningsniveau minder mig lidt om Kvinden der forsvandt, og jeg håber at denne tendens med parforholdsthriller vil være noget vi fortsat vil se i fremtidens litterære udgivelser. Der er noget helt særligt over disse bøger. Om det er snerten af Hitchcocks geniale plots og historier eller at man som læser ikke kan gennemskue, hvad bogen vil byde på når næste side vendes, er ikke til at sige. Det eneste som jeg kan sige med sikkerhed er at Kvinden i toget har taget verden med storm og jeg glæder mig til at se hvad Paula Hawkins har at byde på i fremtiden.

Vanity Fair skrev om bogen: "Intet er mere besættende end Kvinden i toget", og det kan jeg kun give dem ret i. Kvinden i toget er en spændende, uforudsigelig  og en helt fantastisk bog. Den er en sand pageturner der som et lyntog fragter læseren igennem menneskets mørkeste sider og fastholder en lige til endestationen.

1 kommentar: