lørdag den 10. oktober 2015

Fra bankboks til verdenssensation

Efterårsferien er lige rundt om hjørnet og for mange betyder det lidt ferie og afslapning. Jeg vil derfor gerne komme med min egen lille efterårs-anbefaling . Jeg synes personligt at denne bog er  perfekt til de efterårskolde dage, hvor man bare skal sidde indenfor i varmen med en god kop the.

Man kan ikke rigtig kalde denne bog en klassiker (endnu) men den er i hvert fald stærkt beslægtet med en af de største klassikere i amerikansk litteratur. Sæt en vagtpost ud er Harper Lee' anden roman med lidt af en særlig historie bag sig. Det er 55 år siden at Harper Lee debuterede med romanen Dræb ikke en sangfugl, der i dag regnes for en klassiker i nyere amerikansk litteratur. Mange regnede ikke med at høre mere til forfatteren, der har valgt en tilværelse i total tilbagetrukkethed men de tog fejl. I februar blev det pludselig annonceret, at endnu en bog var på vej. Forventningerne til to'eren var kæmpe store, og bogen blev den mest forudbestilte i forlaget HarperCollins' historie. Første oplag af bogen var på 1,8 millioner eksemplarer.Jeg indrømmer gerne at jeg var blandt de mange læsere som spændt ventede på udgivelsen. Det skyldes til dels den fantastiske historie om at Harper Lee skrev Sæt en vagtpost ud før Dræb ikke en sangfugl men blev bedt af en forlagsredaktør om, at lægge manuskriptet til side og begynde et andet sted i stedet. Det gjorde hun så, og andet romanforsøg endte jo som vi ved med at blive en sand klassiker. Manuskriptet til Sæt en vagtpost ud blev lagt til side i en bankboks i Alabama, hvor det så har ligget siden 60'erne, fiks og færdigt.

Dræb ikke en sangfugl har solgt over 40 millioner eksemplarer over hele verden, og blev i 2014 af Baileys Women's Prize for Fiction udråbt til at være den mest betydningsfulde roman nogensinde skrevet af en kvinde. Man kan derfor godt tillade sig at sige at det virkelig er en enestående historie om Sæt en vagtpost ud. Et næsten glemt manuskript der faktisk har formet en klassiker og vigtigt værk i litteraturhistorien.

Sæt en vagtpost ud foregår i midten af 1950'erne og to årtier efter Dræb ikke en sangfugl. Den nu 26 år gamle Scout (Jean Louise Finch) er vendt hjem fra New York for at besøge faren Atticus i den lille by Maycomb i Alabama, hvor hun voksede op. I en tid hvor racediskriminationen raser i USA, er Jean Louise tvunget til at kæmpe med politiske såvel som personlige problemer, idet hun forsøger at forstå sin fars holdning til samfundet og sine egne følelser omkring det sted, hun er født og opvokset.

Den nye tilføjelse til historien om Jean Louise er et (næsten) frisk pust der giver den kendte historie mere dybde og rækkevidde. Sæt en vagtpost ud skaber en helhed man som læser ikke vidste at man manglede. Jeg er helt sikkert solgt og tror at denne bog vil skabe stor historie, måske endda sikre sig en plads lignende den Dræb ikke en sangfugl indtog i 1960. En ting er i hvert fald sikkert. Den skal helt læse endnu en gang i min efterårsferie.1 kommentar: