onsdag den 23. september 2015

SPIS! Odense Food Festival

SPIS! Odense Food Festival har budt på mange spændende ting. Jeg har været så heldig at jeg som frivillig fotograf for festivallen, har haft adgang til arrangementer, som kun var for børn og børnefamilier eller som jeg ikke havde råd til at deltage i.

Fokus for festivallen har været på bæredygtighed, økologi og lokal produktion. Det har været utroligt spændende og lærerigt at være med til. Her er der et udpluk af alle de fantastiske ting, som festivallen har budt på.

På min  egen blog Glutenfri for Begyndere har jeg lavet et helt tema om det, med meget mere dybdegående beskrivelser af alle events. Der er dog ikke umiddelbart noget som skriger, det her er glutenfrit. Men alligevel laver en stor del af de medvirkende producenter glutenfrie produkter, ikke fordi de har fokus på at undgå gluten, men fordi de laver kvalitetsmad uden fyldstoffer.

Fars Køkkenskole

Som navnet antyder så handler det om fædre, fædre som laver mad sammen med deres børn. Det er et tiltag som startede i Vallensbæk Kommune som et sundhedsfremmende projekt. Formålet var at få mænd til at spise sundere og interessere sig for at lave sund mad. Man opdagede så, at de involverede fædre følte, at de fik en tættere tilknytning til deres barn ved, at deltage i Fars Køkkenskole.
Tiltaget udvides nu til flere kommuner og håbet er at det kan udbredes i hele landet. I kan læse en masse mere om det lige her: Fars Køkkenskole.

Vegucated
En film om veganisme.

Tre mennesker tager imod en udfordring om at leve vegansk i seks uger. Man følger deres sundhedstilstand og deres op og nedture igennem de 6 uger.

Filmens fokus er på dyrevelfærd, der er meget fokus på den behandling produktionsdyr får i dagens USA. Men heldigvis er der også fokus på de miljømæssige problematikker som kødproduktion medfører og sundhed.
Der er nogle steder hvor troværdigheden af eksperimentet får et knæk, specielt når det kommer til sundheden. F.eks udelades den ene af personernes blodtryk fra gennemgangen af alle de fordele de har fået sundhedsmæssigt. Det er usagligt at udelade resultater, specielt hvis de ikke understøtter din pointe.

Jeg vil anbefale at I ser filmen, men med en sund skepsis. Den spiller på følelserne hele vejen igennem, sådan virkelig for alvor. Den har til formål at få dig til, at vælge veganismen og erkende at det er den eneste sande måde, at fikse alle klodens problemer på. Hvilket jeg ikke mener at det er. Men alle bør se den! Alle bør erkende, hvordan den kylling de køber i Fakta har levet sit liv, før den blev slagtet. 

Arrangementet startede med veganske smagsprøver, leveret af Mad med Medfølelses lokalafdeling i Odense og et meget informativt oplæg om veganisme. Thomas som står bag bloggen Kærlighed og Kikærter samt er medstifter af Mad med Medfølelse, som er Danmarks veganske madforening, stod for oplægget. 

Terroir et foredrag ved Mogens Bisgaard
Mogens Bisgaard skriver om madkultur på bloggen Madkultur. Dagens foredrag handlede om terroir, det franske ord for jord. Det dækker over det med, at jorden hvor en fødevare er dyrket, er vokset op påvirker smag og kvalitet.
Det begreb blev med dagens foredrag udvidet til at spænde over samspillet mellem jord, bonde og forbruger. Området påvirker ikke kun det vi dyrker, men det vi dyrker og måden vi dyrker det på, påvirker også området.


Miljøet og den generelle samfundsøkonomi vil have gavn af, at vi dyrker nogle andre ting på nogle andre måder. Fødevare produktion er en industri hvor ensartethed, mængde og profit kommer før smag, ernæring og miljø.
Der er en begyndende modreaktion på det, som vi skal arbejde på at give gode vækstbetingelser.
Der var en række gode eksempler på tiltag rundt om i landet, som satser på biodynamik og lokale råvarer.

A Year in Champagne 
En film om champagneproduktion og champagnehusenes drift, som følger arbejdet i et helt år. Det var en ganske interessant at høre om hvordan hele regionens champagneproduktion er centralt styret, selvom husene selvfølgelig selv bestemmer meget. Det var et sjovt indblik i den kultur, som findes omkring champagneprodukton og -drikning i distriktet.


Før filmen, fik vi et lækkert glas mousserende vin fra det fynske vinhus Nyholmgaard og en lille overraskelse fra Summerbird chokolade. Nogle lækre lokale Fynske specialiteter :D

Choklade og vin
Odense Chokoladehus lagde rammerne om et spændende smagsforedrag om chokolade og vin. Der var 4 vine og først smagte vi på hver vin, hvorefter chocolatier Thormar Thorberg fandt en chokolade som kunne matche vinen. Chokolade og vin blev smagt sammen og vi snakkede om hvordan de passede sammen og hvorfor.


Indimellem vin og chokolade fortalte han om chokoladens historie, dyrkning af kakaobønner og chokoladeproduktion. Odense chokoladehus laver gourmet chokolade, is og kager med chokolade. Derfor bruger de også kvalitetschokolade og lægger stor vægt på sporbarhed. Det skal være muligt, at tage ud og besøge den kakaobonde, som har dyrket de kakaobønner, som chokladen er lavet af. 


Det var virkelig interessant at smage hvordan selv tørre vine kan akkompagneres af chokolade, hvis man vælger en chokolade med en syrlig smag.

What's hot to drink
Vinoble Odense havde lavet et smagsarrangement med Gin, som pt. er den hotteste drink i nattelivet og blandt kendere. Der var en hel palette af forskellige Gin, flest af mærket Sacred, som har vundet priser for deres innovative måde at destillere Ginen på.
Der var Gin med pink grapefrugt, koriander, lakrids, forskellige blomster og en helt klassisk gin, hvor smagen af enebær dominerer.

Man smagte dem hovedsagligt ren, da det er sådan man vurderer hvilke man kan lide, og så smagte man 1-2 med is og tonic. Der var også to forskellige tonicvand, som var meget anderledes end den klassiske fra Schweppes.

De solgte ikke noget til selve smagningen, men butikken lå jo kun få meter væk, så vi måtte lige have mig en flaske Gin med koriander. Vi købte også en Rom til Mojitos, så vi kan byde folk på lidt forskelligt. 

SPIS! madmarked
Madmarkedet var domineret af lokale producenter af økologiske og bæredygtige produkter. Kødprodukterne kom fra dyr på græs, som fik lov til at vokse til i et naturligt tempo.
Der var mange spændende ting, flere forskellige økologiske chokoladeproducenter, honning, tang, juicer, økologiske cocktails og masser af økologisk frugt og grønt.


Der var en masse spændende foreninger repræsenteret, Odense fødevare fællesskab, Slow Food og Smag for Livet var mest synlige. Smag for Livet ses her med et af deres smagseksperimenter. Bløde chips mod sprøde chips, er de helt ens produkter?


Der var også en orange gele, som man skulle gætte smagen af. Det er svært at genkende smagen af agurk, når konsistens og farve er forkert.

Generelt syntes jeg at markedet ramte lige præcis det, som det sigtede efter. Der var fokus på kvalitet, lokale varer, økologi og bæredygtighed. Så det samlede helt godt det, som hele festivallen har forsøgt at omfavne i et marked med lækre fødevarer.

Eating Insects
Buggies er drevet af tre unge ildsjæle, de tre piger lavede et projekt i forbindelse med deres uddannelse om insekter som alternativ til kød. Det de kom frem til i forhold til miljøfordele og ernæringsmæssige fordele, gjorde at de dannede Buggies. De ønsker at sprede kendskabet til entomofagi - at spise insekter.

Først lavede de et oplæg, hvor de fortalte om alle de fordele som insekter har, som fødekilde. Derefter blev vi tragteret med forskellige småretter med insekter. Der var småkager bagt med mel af fårekyllinger, græshopper ristet i chili og æblestykker med chokolade og drys af mandler og buffalolarver.Det var rigtigt spændende at få lov til at smage veltilberedte insekter. Det smager ganske godt, ikke som noget man kender, men godt.
Græshopperne knaser, og det skal man lige vænne sig til, men når man kommer over, at det føles lidt forkert, så er de lækre.

Sushi Workshop
Odenses dygtigste sushikok, gav en masse gode råd, når man laver sushi. Det var et lille hold, som efter en kort introduktion selv skulle lave sushi.


Søren er medejer af GOMA i Odense og Bar'Sushi, som er at finde i flere danske byer. Han viste hvordan man bedst arbejder med sushi, og gave de gode tricks til at lave rullerne.


Der blev lyttet intenst og bagefter blev der arbejdet koncentreret på at lave egne pæne ruller.


Jeg måtte desværre nøjes med at tage billeder og så lyttede jeg da også lige med til introduktionen.

Alt i alt har det været en fantastisk madfestival, som jeg håber er blevet en stor nok succes til, at den kan fortsætte fremover.
Odense kommune havde nogen ude og samle data om brugerne, jeg blev spurgt om hvor mange dage jeg havde deltaget, hvor jeg havde hørt om festivallen og om jeg ville komme igen til næste år.

1 kommentar: