fredag den 4. september 2015

Mickey og Minnie Mouse ører til udklædning.

Jeg skulle for nyligt til en fest med Disney tema og besluttede at være Minnie Mouse. Det kræver som minimum et par ører med en stor sløjfe.
Jeg besluttede mig for også at lave et skørt og nogle sløjfer som jeg kunne sy på mine sko, så det var lidt mere gennemført. Jeg havde en sort kjole i 1950'er look, som jeg så bare tilføjede skørtet til.
Havde jeg haft mere tid, havde jeg også lavet nogle hvide handsker, så jeg var endnu mere gennemført. Men idag må i nøjes med et mønster og anvisninger til nogle meget fine og holdbare Minnie eller Mickey ører og mønsteret på et skørt.
Skal man være helt gennemført så er det en sort langærmet trøje, de fine hvide handsker med kun fire fingre, sorte strømpebukser, lyserøde eller gule sko, hvide marmelukker og en rockabilly kjole.
Jeg synes dog godt at man kan klare det med mindre ;)

Vi starter med ørerne da de kræver mest arbejde.
Man skal bruge noget helt almindeligt bomuldslærred til sløjferne. Jeg havde noget lyserødt, men noget rødt eller hvidt med polkaprikker, ville være endnu bedre. Så er der ørerne som jeg valgte at lave af sort velour, ikke den nervøse slags, men ægte velour.
Jeg brugte en meget kraftig Vlies, den kraftigste de har hos stof og stil. I kan finde den her, den stiver ørerne perfekt og forhindrer, at de flapper ned til en af siderne.

2 meter bomuldsstof
25 cm sort velour
25 cm kraftig Vlies
25 cm pladevat
Noget silkebånd
1 hårbøjle med stof købt i Panduro Hobby
Elastikbånd til livet af skørtet.

Jeg lavede en skabelon ved at finde en rund genstand i en passende størrelse. Er det til et barn du skal lave ørerne, skal størrelsen jo passe nogenlunde i forhold til hovedet. Tegn rundt langs kanten på den runde genstand og tilføj så en firkant ét sted. Det er det stykke, der skal bruges til at sætte ørerne fast på hårbøjlen med.
Klip nu 4 stykker velour med 1,5 cm sømrum, 4 stykker vlies og 4 stykker pladevat uden sømrum. Vlies og pladevat skal være 1 mm mindre hele vejen rundt end velourstykkerne uden sømrum, Jeg har ikke som sådan gjort noget for at opnå det, når man bruger stofkridt til at optegne stregerne man klipper efter, er der alligevel lidt usikkerhed på det præcise antal mm.


Vlies stryges på bagsiden af velouren. Da vlies skal stryges på ved meget høj varme og velour ofte er kunststof og ikke tåler så høj varme, lagde jeg et viskestykke imellem og strøg ret længe.
Velourstykkerne syes sammen på de runde sider med vrangen ud og vendes om. Hvis vliesen slipper lidt når du vender det rundt kan du stryge det lidt igen.
Nu stoppes to stykker pladevat ind i hvert øre til at give dem lidt fylde.


Det velourstof der stikker ud i siderne af firkanten bøjes ind og sys fast hen over pladevat og vlies. det giver en pænere kant når de skal monteres på bøjlen. Jeg gjorde det i hånden da jeg først gjorde det efter de var klippet til i størrelsen. Men man kan fint gøre det på maskine, hvis man gør det allerede i dette trin.


Som i kan se er øret nu stabilt nok til at stå selv, og hvis man slår til det, vipper det ikke ned til nogen af siderne. På billedet herunder er den til højre klippet til så længden passer rundt om hårbøjlen.


For at lave en god stor sløjfe klippes en firkant ud, jeg lavede en papirsskabelon, da jeg besluttede at også sløjfen skulle have vlies og pladevat fyld.
Da jeg også skulle bruge små sløjfer til skoene lavede jeg en lille skabelon også.


Proceduren er meget det samme, klip stof, vlies og paldevat som ovenfor. Sy sløjfen sammen på tre sider vend og sy den sidste side sammen. De små sløjfer er bare to stykker stof, der er ikke vlies og vat i.


Først viklede jeg bånd om sjøljfen, så den foldede rigtigt, og så syede jeg båndet fast på bøjlen. Det blev syet sammen, men også fast i stoffet på bøjlen, så den ikke kan glide. For at sløjfen ikke skulle falde for meget om bag ørerne syede jeg lige siderne sammen med to-tre sting. Jeg valgte et mørkt bånd, da de ikke havde nogle i en lyserød farve der passede.
 Ørerne er lidt sværere at montere og det var svært at tage billeder af processen. Men først foldes den ene side ned over og så den anden side. Jeg syede dem sammen langs kanten, før jeg syede den fast i stoffet på bøjlen.


Sløjferne til skoen foldede jeg og syede sammen på midten så de holdt formen. Jeg viklede bånd om og syede det sammen om en rem på mine sorte ballerinaer.
Er det Mickey Mouse ører udelades sløjfen bare og ørerne sættes på med en passende afstand.


Skørtet er lavet som en fuld sol og jeg fandt dette perfekte mønster, som er meget nemt at følge.
Det er ikke beskrevet hvordan man sætter elastikken i livet på skørtet, men det jeg gjorde var at sy elastikken sammen og nåle det sammen med skørtstoffte i syningen og ligeledes præcis på den anden side. Og så halvvejs mellem de to steder indtil jeg skulle strække elastikken for at få det til at passe sammen. På den måde får man en meget jævn fordeling af folderne i stoffet.


1 kommentar: