fredag den 21. august 2015

Odense blomsterfestival og gode idéer til haven.

Havesæsonen er snart ovre for i år, men her er nogle idéer til udsmykning af haven ved hjælp af genbrugsmaterialer.
Jeg gæster hvert år Odense Blomsterfestival som ligger midt i August måned hvert år. Det er så smukt, når alle byens gartnereier og blomsterhandlere konkurrerer om, at lave de smukkeste og mest opfindsomme udsmykninger til bybilledet af blomster og planter. Hver år er der et tema, som de finder inspiration i med nogle elementer, der skal indgå. I år er det Carl Nielsen, maskerade og musik, som er temaet og det har givet nogle meget smukke indslag.


Blomsterne og planterne er selvfølgelig en stor del af blomsterfestivallen og også her udviser de forskellige gartnere og foreninger opfindsomhed. Jeg ser hvert år nye haveplanter og blomster, som er specielle, for ikke at tale om forskellige former for pynt til haver.

Men oftest er det der imponerer mig mest, de virkelig smukke kreationer de kan lave med blomster og meget simple midler.

I det gamle kloster er der en meget smuk gang, som indgang til kirken og i den var opstillet disse to mannequiner med kjoler af blomster og draperet stof. De havde en maske på en stang sat i øverst og var selvfølgelig i renæssancestil.
Det er ikke noget som de fleste vil kaste sig over at lave til haven derhjemme, men smukt er det.
Omvendt er de nedenstående stole med blomster i noget man ret nemt kan lave til sin egen have. Og man kan endda lave forberedelserne hen over vinteren så man er klar til at stille en eller to stole op i haven når foråret melder sig.
Stolene stod som sæder foran et klaver og en xylofon, så man blomsterne var koncertgæster. Klaveret og xylofonen kunne man gå hen og spille på hvis man ønskede det. 
Det er nogle gamle træstole hvor sædet er pillet af og så er der klipset to stykker fiberdug i, som danner en "pose" hvor blomsterpotter kan stå. Her er der ikke lagt en plastsæk i, de skal kun stå i et par dage. Jeg ville lægge en plastsæk ned i. Dermed kan vandet ikke løbe væk og man behøver ikke vande dem så ofte, hvis de skal stå i haven hen over sommeren. Hvis man vælger at plante mere faste blomster i, kan man bygge en kasse og sætte i. De kan fungere som et alternativ til krukker for blomster, som skal ind om vinteren.

Stolene bør males med en vejrbestandig maling, så de holder sig pæne. Så vinteren kan gå med at finde de rette stole, få dem slebet og malet smukt og gøre dem klar til blomster.

Et andet ganske smukt forslag til genbrugsmaterialer som potter eller krykker til haveblomster er dette. Dog tror jeg det er halvsvært at finde mange af disse store metaldåser. Men så har man da det projekt hen over vinteren at kæmme genbrugsforretninger for metaldåser ;)


Disse opsatser er dekorationer sat ned i oasis, men man kan også fore indersiden med plastik og sætte potter ned i dem. Er de foret med plastik, holder de længere. I hvert fald hvis man bruger dem indendøre, hvor de ikke udsættes for vind og vejr.

Skal man holde en havefest og skal bruge noget midlertidig pynt havde de også nogle utroligt smukke løsninger. Den første her er måske en anelse bekostelig, da det ikke er sikkert orkidéerne overlever. Men det ser imponerende ud.
Man kan holde sig til færre end her og vælge de mindste phalaenopsis, de er til at købe for penge. Disse er en mellemstørrelse phalaenopsis, en art som også er ret hårdføre, så de kan muligvis overleve. De er simpelthen bundet op i deres rødder og hænger ned. Disse planter er oprindeligt snylterplanter, som vokser på træer med rodnettet blottet. Derfor har de rødderne over potten oftest og hvis de ikke hænger for længe kan planten muligvis overleve. Den afblomstret måske hurtigt, men den børe kunne returneres til sin potte og overleve at være pynt for en dag.Den sidste her er mere overkommelig, men kræver dog lidt arbejde. Kræmmerhuse med motiver, som passer til anledningen med en klump oasis og så et par af dine yndlingsblomster. En meget simpel udsmykning, som kan hænge eller ligge på bordene.
Noderne på kræmmerhusene passer i temaet med musik og nelliker er en type blomster som holder sig smukke længe, så længe stænglerne holdes fugtige.Alt dette er fra dette års festival, jeg har kigget i gemmerne for at se hvad jeg ellers er faldet over gennem årene. Desværre har jeg ikke taget mange billeder af tingene, men der er da denne indgang til asgård over regnbuebroen bifrost.
1 kommentar: