lørdag den 13. december 2014

Litteratur i pakkerne

Der er ikke noget mere vidunderligt end en god bog i gave. Jeg elsker at få bøger og især bøger som jeg ikke har ønsket mig men som giveren mener lige ville være mig. Jeg har opdaget mange skønne bøger på den måde, og jeg vil derfor slå et slag for litteratur i julegave. 


Der bliver ikke læst nok bøger, hvis du spørg mig og jeg synes bestemt det er på tide at komme tilbage til den gode, gamle trykte bog. Jeg indrømmer det gerne. Jeg er en af de "gammeldags" personer der HADER elektroniske bøger. Jeg kan simpelthen ikke fordrage dem fordi det fjerner bogens charme og i stedet giver bøger et mekanisk og koldt udseende. Mange vil komme med gode argumenter for, hvorfor elektroniske bøger er gode til rejser osv. men jeg står stadig ved min mening. Følelsen af en bog, dets sider og hele idéen om, hvor meget der går bag sådan en produktion er simpelthen fantastisk. Jeg vil derfor gerne foreslå at bøger til julegave gives i trykte eksemplarer, da en e-bog under juletræet er lidt kedeligt.

Hvis man skal give bøger til børnene i familien (hvilket jeg anbefaler højere end noget andet da børn sagtens kan lære fra starten af at der er andre gaver end plastik legetøj og ipads!) vil jeg foreslå disse to titler:


Lille kunsthistorie for børn og barnlige sjæle 
af Peter Michael Hornung

Denne bog er helt igennem fantastisk, intet mindre! Lille kunsthistorie giver alle, store som små en nem og overskuelig præsentation af kunstens historie fra hule-malerierne og op til i dag. Bogen viser tidens mange stilarter og ismer på en sjov og underholdende måde så også børn kan forstå det. Forfatter Peter Michael Hornung har foruden at skrive denne bog også tegnet alle illustrationerne. Denne bog er helt perfekt, hvis man ønsker at præsentere børn for kunst på en underholdende og lærerig måde.


Mustafas kiosk
af Jakob Martin Strid

Jeg er desværre for gammel til at kende denne bog fra min egen barndom men jeg har fra min omgangskreds med børnefamilier hørt, at denne bog hører til nutidens obligatoriske børnebøger. Bogen er fuld af humoristiske og sjove børnerim, der rummer alt fra sørøvere, monstre, frøer men også Mustafa, der har en kiosk i Danmark men som engang har været Sultan.Hvis man har familiemedlemmer der hører til alderen teenager eller unge mennesker så er her fem titler.


Til drengene/mændene vil jeg foreslå:


Mænd & Biler - Hvad siger du med din bil - og hvad siger din bil om dig?
af Christian Grau

Det er ofte ret svært, at finde gaver til drenge/mænd ifølge mine egne erfaringer. Jeg har dog lært at de fleste mænd er ret glade for enkle og personlige ting uanset om det er sokker, et års øl abonnement eller gavekort til mandeting. Denne bog rammer derfor, hvad de fleste mænd går op i - i hvert fald i min familie og vennekreds. I bogen deler forfatteren Christian Grau ud af sin ekspertise indenfor biler såvel som livsstile, for der er ingen tvivl om, at ens bil siger en hel del om en selv. Bogen giver også gode tips til, hvordan du kører god bil og giver en masse sjov viden fra bilernes verden.

Stoner
af John Williams

Denne roman udkom første gang i 1965, hvor den blev ingenlunde anerkendt for det mesterværk den er. Den har nu fået chancen igen og er blevet en stor succes. Stoner handler om en ung mand, som vokser op hos en fattig bondefamilie i slutningen af det nittende århundrede. Da han bliver sendt på universitet for at lære om landbrug, bliver han i stedet forelsket i litteraturen og et helt nyt liv former sig for ham. Men tingene går ikke som planlagt og en masse udfordringer fører hovedpersonen til en tilstand på randen af ødelæggelse. Bogen er en kvalitetsroman om livet, døden, høje ambitioner og alle de store valg.

Til pigerne/kvinderne vil jeg foreslå:

Der bor en Hollywoodstjerne på vejen - Om kærlighed og kræft
af Maria Gerhardt

Bogen handler om Maria Gerhardt som i 00'erne var den del af det vilde natklubmiljø. De fleste aftener stod på fest, ballade og champagne i lange baner. De vilde fester står dog i skarp kontrast til den hverdag, som Maria har det seneste halvandet år, hvor hun har kæmpet sit livs hårdeste kamp mod en livstruende sygdom, som på kort tid har ødelagt hende indeni. Denne bog er en fortælling om det liv, Maria havde, før dén dag i 2013 og de dage, der kom derefter.

En flænge i himlen
af John Green

Mange kender måske denne bog allerede da den også er udkommet som film i år. Bogen handler om Hazel som er en ung pige ramt af kræft. Hun lever på sit fjerde år med kræft og forsøger at leve livet, så godt som hun kan. Livet tager dog en uventet drejning da hun møder den ligeledes kræftsyge Augustus der viser hende, hvordan livet egentlig skal leves.
101 dansk designikoner
af Lars Dybdahl

Er man ikke helt til romaner, så er her et rigtig godt eksempel på en spændende bog. 101 danske designikoner er den første samlede fremstilling af de vigtigste danske designgenstande. Alle ikonerne er præsenteret i et visuelt forførende design der illustrerer hver enkelt ikon på en smuk og elegant måde. Til hver ikon hører desuden en velskrevet artikel, hvor ikonet præsenteres i danskernes dagligdag. Bogen henvender sig bestemt til alle der interesserer sig for dansk design men også personer som ønsker at få et stykke dansk historie præsenteret på bedste vis.

Vi er nu kommet til forældre og her er der selvfølgelig også opdelt i både mænd og kvinder, da far nok ikke gider læse mors bøger.


Til fædrene vil jeg foreslå disse tre titler:

Den fulde sandhed om spiritus
af Jacob Ludvigsen

Denne bog er skrevet af Jacob Ludvigsen som er blandt de første journalister, der i 1990'erne skrev om maltwhiskey for magasinet Euroman. I denne bog har Jacob Ludvigsen præsenteret en palette af spiritus, der rummer alt lige fra cocktails, whiskey, tequila, brændevin, vodka, cognac og rom. Bogen er tilegnet begyndere og let øvede, som har lyst til at nippe, nyde og byde.Gastromand - spis og drik som en mand!
af Anders Damm Christensen, Brian Lambæk, Klaus Kjeldsen og Mads Schytte

Jeg vil gerne starte med at sige at denne bog bestemt ikke kun er for mænd, da jeg elsker opskrifterne fra Gastromand, men den er perfekt som gave til mænd der elsker at lave mad. Bogen har til formål at give danske, mandelige madentusiaster en mulighed for at udleve deres passion for lækker mad. Kogebogen indeholder omkring 80 opskrifter på forskellig mad og drikker, der både er sundt og lækker og tilberedt på mange forskellige måder. Der er samtidig også viden om vine, køkkenredskaber og meget andet. Det er den ultimative gave til den gastronomiske elskende mand!

Mine erindringer
af Alex Ferguson

Denne bog behøver ikke nogen særlig præsentation da Alex Fergusons imponerende karrierer taler for sig selv. Denne bog giver et bedre billede af manden bag Manchester Uniteds imponerende forandring, hvor kvalitet og sejre prægede storklubben. Bogen er helt perfekt til mænd, som elsker fodbold og historien bag sporten. Den er et must-have på enhver fodboldentusiast' bogreol - især hvis man er United fan.Til mødrene vil jeg anbefale disse tre titler:

Stillidsen
af Donna Tartt

Denne bog er helt fantastisk og til trods for dens enorme omfang på 836 sider, så læser man den tæt på fra cover til cover i et hug. Bogens handling er et fængslende drama om tab, overlevelse, kærlighed, identitet og skæbne. Igennem bogen følger vi en ung mands dannelse og uforglemmelig rejse gennem Amerika. Jeg kan kun anbefale denne bog til alle som elsker at læse gode romaner. Bogen har siden dens udgivelse haft stor succes og fået fantastiske anmeldelser.I potter og krukker
af Claus Dalby

Jeg ved ikke med jer andre men min mor elsker havebøger og især Claus Dalby'. Denne bog er perfekt til den haveglade kvinde, og indeholder smukke fotos og gode råd til hvordan man bruger krukker til at skabe skønne samspil mellem forskellige blomsterkrukker. Bogen er også god til personer, som har en lille have eller en altan da den indeholder masser af viden og praktiske tips til platning, potter og såning. Bogen er opdelt i farvetemaer og giver en masse inspiration, så det er kun fantasien der sætter grænser for det næste haveprojekt.

Krukke  - en biografi om Suzanne Brøgger
af Louise Zeuthen

Denne biografi er ret utrolig og kan man lide Suzanne Brøggers bøger er den et must. Hendes forfatterskab er især kendt for at balancere på kanten mellem fiktion og virkelighed, som er kommet til udtryk i både essays og romaner. Der har i tidens løb været kritik af hendes forfatterskab og for hver eneste af hendes bøger har hun følt sig udstødt af mennesker, som stod hende nær. Forfatter Louise Zeuthen har forud for biografien haft fri adgang til brev- og dagbogsmateriale.

Sidst men ikke mindst er der jo bedsteforældrene som jeg har fundet tre gode titler til. Én til damerne, én til mændene og én til dem begge.


Fortælling om Flora Danica
af Henning Knudsen

Tilbage i 1700-tallet gik videnskabsfolk, kobbertrykkere og tegnere sammen om at udbrede kendetegnet til den danske flora til den brede befolkning for at afhjælpe rigets, dengang skrantende økonomi. Denne bog fortæller historien om, hvordan botanikeren G.C. Oeder i 1753 foreslog Frederik V at udgive en totalt omfattende dansk flora. Den danske flora kunne bruges til alt fra tekstil- til farveproduktion, og hvad der begyndte med et kobberstik af multebær blev hurtigt til tusindvis af blomster, alger og svampe. Denne bog fortæller således historien om Flora Danicas tilblivelse. 

1864 - slagtebænk Dybbøl
af Tom Buk-Swienty

Jeg er godt klar over at dette er et lidt følsomt område efter DR' dramaserie men for dem som godt kunne lide den og det historiske perspektiv i serien vil jeg foreslå denne bog. DR' dramaserie er inspireret af denne bog, der fortæller historien om to danske brødre og deres deltagelse i krigen ved Dybbøl. Vi følger deres fortælling gennem breve til deres koner og børn i København, hvor de fortæller hvordan livet som soldat var i det iskolde felttog, som den danske hær er ude i tilbage i vinteren 1864. Bogen er en dokumentarisk beretning om den krig som Danmark var i mod de to tyske stormagter Prøjsen og Østrig.

Det gode seniorliv
af Lars Holm, Astrid Pernille Jespersen og Rikke Lund

Jeg kan kun anbefale denne bog til alle seniorer som ønsker at leve et aktivt liv - både fysisk og socialt. Det er et faktum at kroppen ændrer sig med alderen men ny forskning viser, at vi kan gøre meget for at befinde os godt i vores krop i mange flere år. Vores hverdagsliv og sociale relationer har stor indflydelse på, hvordan vi håndterer vores liv og helbred. Denne bog præsenterer en række muligheder, som man kan gøre brug af, når man runder de 50-60 år da man på det tidspunkt skal gøre en indsats for at opretholde muskelmassen og bevare styrke. Bogen forklarer samtidig, hvordan det er sådan, og giver forslag til, hvordan man ved at spise nok proteiner og træne dine muskler kan blive ved med at dyrke dine interesser og leve et socialt liv. Bogen er udgivet i samarbejde med Center for Sund Aldring.

Rigtig god læselyst!

43 kommentarer:

 1. Ambeien atau wasir merupakan penyakit yang terjadi karena adanya infeksi atau pembengkakan pada usus besar. Ambeien disebabkan karena kebiasaan minum air putih yang sedikit. Kurangnya minum air putih menyebabkan pembuangan air besar menjadi keras sehingga usus menjadi luka. Lambat laun usus tersebut kemudian akan menjadi bengkak karena sering mengalami luka.cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman joss

  SvarSlet
 2. Tonjolan yang berupa benjolan ini sering kali disertai dengan keluarnya tetesan darah ketika seorang penderita ambeien sedang BAB. cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos banget Darah yang menetes keluar bersama dengan feses disebabkan oleh bocornya pembuluh darah yang melebar dan apabila terkena gesekan saat feses keluar akan menjadi luka. Ambeien dapat disembuhkan dengan berbagai cara alami sebelum menempuh cara dengan pengobatan medis yang terkadang semakin memberatkan kondisi ambeien. Pengobatan utama yang paling efektif berawal dari menerapkan pola hidup yang sehat.

  SvarSlet
 3. The most common symptom and sign from hemorrhoids is painless bleeding. There may be bright red blood on the outside of the stools, on the toilet paper, or dripping into the toilet. how to treat hemorrhoids naturally without surgery and safe The bleeding usually is self-limiting. Bleeding with a bowel movement is never normal and should prompt a visit to a health care professional. While hemorrhoids are the most common cause of bleeding with a bowel movement, there may be other reasons for bleeding including inflammatory bowel disease, infection, and tumors.

  SvarSlet
 4. Ambeien tidak hanya diderita oleh pegawai kantoran saja. Ibu hamil pun sering mengalami ambeien dan hal tersebut wajar.cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling joos Mengapa Ibu hamil wajar mengalami ambeien. bagaimana menyembuhkan ambeien pada saat kehamilan. Artikel ini akan membantu kita menemukan jawabannya dan juga membahas 9 rahasia untuk menyembuhkan ambeien pada saat kehamilan.

  SvarSlet
 5. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 6. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 7. obat ambeien wasirr herbal manjur dari De Nature yang paling manjur untuk mengobati wasir atau ambeien parah

  SvarSlet
 8. Pembuluh darah bisa membengkak di dalam anus, disebut sebagai hemoroid internal. Pembengkakan juga bisa terjadi di luar, yaitu di dekat lubang anus, disebut sebagai hemoroid eksternal. obatwasiralami Penderita bisa mengalami keduanya secara bersamaan. Wasir atau hemoroid adalah penyakit yang umum terjadi. Pada usia 50 tahun, hampir setengah orang dewasa menderita gatal-gatal, tidak nyaman dan pendarahan. Ini bisa menandakan munculnya hemoroid.

  SvarSlet