søndag den 30. marts 2014

Hundrede års kvindsomhed

"I 1915 fik danske kvinder stemme- og valgret. Det er snart hundrede år siden. Har kvinder haft glæde af den demokratiske indflydelse? Har samfundet? Hvordan har det påvirket kvinders liv og hverdag?" Dette er spørgsmålet der lurer bag linjerne af Maria Grønlykke' værk Hundrede års kvindsomhed - Polyfoni.


Jeg kendte ikke noget til Maria Grønlykke, som forfatter før denne bog men jeg tror ærlig talt ikke, at jeg har været så forelsket i et værk i lang tid, som jeg er i dette værk. Jeg var simpelthen solgt fra første side og jeg kunne ikke slippe bogen fra jeg tog den op. Dette er utrolig usædvanligt for mig, når værket ikke er en spændingsroman eller en krimi. Denne bog er humoristisk, ærlig og taler til en på et niveau jeg sjældent før har oplevet. Bogen er skabt i anledningen af næste års jubilæum for kvinders stemmeret- og hvert eneste års kvindedag. Bogen var oprindelig tænkt som en antologi men det afsløres allerede i bogens forord, at Maria Grønlykke' redaktør ikke synes, at dette var en god idé da ingen gider læse antologier! Og absolut ingen gider købe dem! Boghandlerne afskyr dem. Den ellers planlagte antologi blev derfor til en polyfoni, hvilket er en kunstfærdig musikalsk flerstemmighed, hvor stemmerne indgår i harmonier samtidig med at de hver især udvikles selvstændigt med hensyn til melodi og rytme. Jeg var ikke så bekendt til dette udtryk men synes bestemt, at det passer sammen med dette utrolig smukke værk. 


Bogen er opdelt i 100 små afsnit der strækker sig fra et par linjer til flere sider af fortællinger fra kvinder der ønsker, at vidergive noget. Men hvad har en forhenværende chefsekretær på 93, en RUC-studerende på 20, en midalderende cirkusprinsesse, en økonomiprofessor, en sygeplejestuderende, en tidligere minister, en arbejdsløs cand.jur., en pensioneret butiksindehaver, en bartender og en medhjælpende hustru til fælles? De er kvinder der lever forskellige liv i Danmark men de har alle stemmeret, for den fik de i 1915. 

Det er ikke alle historier der er lige gode men nogle rammer virkelig ens hjerte. Jeg levede mig ind i disse små fortællinger og hungrede efter mere når jeg nåede næste fortællings start. Jeg havde godt læst afsnittet i bogens forord, hvor Maria Grønlykke skriver … At overtale redaktør Mortensen ville blive vanskeligt. En drømmesituation: Jeg kunne skrive min antologi selv! Foregive at overtalelsen var lykkedes, slet og ret. Tusindfold morsommere for mig, og endda ville man slippe for at læse alt det hø som folk skriver, ikke sandt men jeg kunne simpelthen ikke få mig selv til at tro, at nogle kunne skabe så forskellige fortællinger og give hver enkelt sjæl men det er lige præcis, hvad forfatteren gjorde. Maria Grønlykke har skrevet 100 forskellige essays under forskellige kvindenavne og gjort dem så korte eller lange som hun havde lyst til, så virkelighedsfjerne eller så nære som hun drømmer om. I en anmeldelsen af bogen fra Politikken nævner anmelderen, at Maria Grønlykke har sagt Jeg skriver, som jeg vil! Dette er lige præcis, hvad der gør denne bog så fantastisk. Der er ikke tænkt på det æstetiske, på ombygningen af karakterne, på spændingskurven i fortællingen, på et plot der kan trække læseren igennem bogen. Det eneste der er tænkt på er, hvad Maria Grønlykke ønsker, at fortælle og det er hvad der gør denne bog til det mesterværk den er. 

Mesterværk er et stort ord men jeg er virkelig forelsket i dette litterære værk og jeg higer allerede efter, at læse denne bog igen da der er så mange utrolig elementer. Den fortælling som jeg forelskede mig allermest i var fortællingen om Helga Buch-Larsen, F. 1921 på Frederiksberg, tandlæge. Dette er en fortælling om en ung kvinde der læste til tandlæge for at være sammen med en mand hun var forelsket i, en mand der senere blev hendes ægtefælle og som hun delte resten af sit liv med. Fortællingen er både om hende karriere men også om hendes forhold til hendes mand. Det der gjorde denne fortælling så fantastisk for mig og det der ramte mig så dybt var fortællingens sidste del, hvor Helga fortæller: 

Da min mand og jeg blev gift, fik vi foræret et maleri i bryllupsgave, det var af en ung, ukendt maler fra Silkeborgkanten, Asger Oluf Jørgensen, hed han. Et vidunderligt billede, pragtfulde farver, og en sympatisk mand i øvrigt, vi var så vældig glade for det. Derfor besluttede vi til vores bryllup, at vi hvert år - selv når vi ingen penge havde - ville købe et nyt maleri fra det pågældende år. Og det gjorde vi. Hvert eneste år gik vi og fulgte med i, hvordan de forskellige malere arbejdede, hvad de lavede, tog på udstillinger, gik til fernissager, fandt ud af, hvem vi syntes om - og så fik vi traditionen med på vores bryllupsdag at gøre en udflugt for at købe det billede, vi havde bestemt os for, fra det pågældende år. Vi begyndte i 1942, året efter at vi blev gift. Og vi gjorde det lige siden, hvert eneste år, jeg fortsatte alene, efter at jeg mistede Herluf. Så man kan tænkte sig, at vi endte med at have en ganske enestående kunstsamling, jeg har 73 vidunderlige værker, minder fra hvert år i vores liv, som jeg nyder at se på hver evig eneste dag. Jeg kan ikke beskrive, hvor lykkelig jeg er for de billeder. 

Jeg skal selv giftes til september og blev simpelthen så rørt af denne fortælling, rørt af at to mennesker deler noget særligt sammen som de kan sidde og se tilbage på. Se tilbage på og mindes de mange år de har haft sammen, deres livshistorie sammen. I en tid, hvor skilsmisse er en af de mest talte ord blandt gifte personer så synes jeg, at dette giver et håb. Et håb om, at man kan tilbringe et liv sammen i en tid, hvor dette snart føles umuligt ifølge nutidens statistiker. Jeg har et brændende ønske om, at bruge denne fortælling i mit eget liv og har derfor foreslået min kommende mand, at vi hvert år finder en ting som vi giver i bryllupsgave til hinanden, som vi kan se tilbage på og mindes det år i vores ægteskab. Dette er mest fordi jeg allerede nu ikke ønsker, at blive ét af de par som giver hinanden en ny støvsuger fordi den gamle er gået i stykker eller andre praktiske ting i gave fordi det mangler vi alligevel til huset eller haven. Jeg vil bevare romantikken og den specielle følelse som vi deler, så kan alt det praktiske komme resten af årets dage. Jeg har en idé om, at vores gave til hinanden ved vores bryllup skal være Kay Bojesens Turtelduer. 

Dette er lige præcis, hvorfor jeg elsker denne bog så meget som jeg allerede gør. Den har rørt noget i mig og givet mig noget som jeg føler, at jeg kan bruge i mit eget liv. Jeg ville elske at kunne fortælle kommende børn og børnebørn om  det livstid af minder jeg har med min mand. Minder som vi kan se tilbage på og som betød noget, minder som kun vi delte sammen hvert år på vores bryllupsdag. Jeg er måske utrolig romantisk på dette punkt men det kan i tilskrive denne bog, hvilket blot understreger dens evner som værk. 

41 kommentarer:

 1. Ambeien atau wasir merupakan penyakit yang terjadi karena adanya infeksi atau pembengkakan pada usus besar. Ambeien disebabkan karena kebiasaan minum air putih yang sedikit. Kurangnya minum air putih menyebabkan pembuangan air besar menjadi keras sehingga usus menjadi luka. Lambat laun usus tersebut kemudian akan menjadi bengkak karena sering mengalami luka.cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman joss

  SvarSlet
 2. Tonjolan yang berupa benjolan ini sering kali disertai dengan keluarnya tetesan darah ketika seorang penderita ambeien sedang BAB. cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos banget Darah yang menetes keluar bersama dengan feses disebabkan oleh bocornya pembuluh darah yang melebar dan apabila terkena gesekan saat feses keluar akan menjadi luka. Ambeien dapat disembuhkan dengan berbagai cara alami sebelum menempuh cara dengan pengobatan medis yang terkadang semakin memberatkan kondisi ambeien. Pengobatan utama yang paling efektif berawal dari menerapkan pola hidup yang sehat.

  SvarSlet
 3. The most common symptom and sign from hemorrhoids is painless bleeding. There may be bright red blood on the outside of the stools, on the toilet paper, or dripping into the toilet. how to treat hemorrhoids naturally without surgery and safe The bleeding usually is self-limiting. Bleeding with a bowel movement is never normal and should prompt a visit to a health care professional. While hemorrhoids are the most common cause of bleeding with a bowel movement, there may be other reasons for bleeding including inflammatory bowel disease, infection, and tumors.

  SvarSlet
 4. The most common symptom and sign from hemorrhoids is painless bleeding. There may be bright red blood on the outside of the stools, on the toilet paper, or dripping into the toilet. how to treat hemorrhoids naturally without surgery and safe The bleeding usually is self-limiting. Bleeding with a bowel movement is never normal and should prompt a visit to a health care professional. While hemorrhoids are the most common cause of bleeding with a bowel movement, there may be other reasons for bleeding including inflammatory bowel disease, infection, and tumors.

  SvarSlet
 5. Ambeien tidak hanya diderita oleh pegawai kantoran saja. Ibu hamil pun sering mengalami ambeien dan hal tersebut wajar.cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling joos Mengapa Ibu hamil wajar mengalami ambeien. bagaimana menyembuhkan ambeien pada saat kehamilan. Artikel ini akan membantu kita menemukan jawabannya dan juga membahas 9 rahasia untuk menyembuhkan ambeien pada saat kehamilan.

  SvarSlet
 6. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 7. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 8. obat ambeien wasirr herbal manjur dari De Nature yang paling manjur untuk mengobati wasir atau ambeien parah

  SvarSlet
 9. Berkonsultasi Kepada Dokter Jika gejala yang muncul tidak membaik, sebaiknya konsultasikan kepada dokter. Terutama jika Anda mengalami pendarahan atau merasa perih. obatwasirampuh Gejala hemoroid biasanya hilang dengan sendirinya. Selain itu, bisa disembuhkan dengan pengobatan sederhana yang bisa dibeli di apotek tanpa memakai resep.

  SvarSlet