mandag den 23. juli 2012

Hvem er jeg? – At leve med en kritisk sygdom

“Jeg er SÅ meget mere end den kroniske lidelse jeg nu er stemplet med!”

Det er den tanke der rammer mig, når jeg føler at andre svælger for meget i, at jeg nu har en kritisk sygdom, eller jeg bliver overrumplet af selvmedlidenhed og mørke tanker omkring fremtiden!

Jeg er ikke flov over sygdommen og det har aldrig været en hemmelighed, da jeg i marts 2011 blev diagnosticeret med sclerose. Efter at have mærket de første symptomer og ligget i udredning siden maj 2008, fik jeg endelig en afklaring på hvorfor jeg havde summende fornemmelser i kroppen og lemmer der til tider ikke ville fungere ordentligt.
Mange i min omgangskreds syntes det var SÅ synd for mig, og at det var vildt uretfærdigt, at jeg nu skulle trækkes med sådan en “følgesvend”! Og jeg er da helt enig med dem, og glad for de har empati for mig! Men for mig, var det egentligt enormt befriende endelig, at få en afklaring, og påbegynde en behandling, som dog ikke helbreder sygdommen, men sløver den lidt.

Hvorfor mig?

Nu skal det ikke lyde som om, jeg slet ikke er taknemmelig over folks empati eller ikke har haft ondt af mig selv og været vred! Jeg har mange gange været helt nede i kulkælderen over det, grædt som pisket, og været rødglødende hidsig over hvorfor det lige skulle ramme MIG! Havde endda en overgang, hvor jeg forsøgte at finde en synder jeg kunne skyde skylden på – måske det hele var min egen skyld, fordi jeg har været et dårligt menneske og fortjente denne sygdom!?
Men det er jo en helt naturlig proces man skal igennem. Jeg har hele tiden været opmærksom på, at det ikke skal være sygdommen der definerer hvem jeg er. Det, at andre mennesker nogle gange ligger for meget vægt på min sygdom, gør at jeg pludselig føler mig endnu mere syg. Bemærkninger som; “nå, ja…. Men min migræne er jo INTET i forhold til det du slæber rundt på…!” gør virkelig, at jeg kan koge fuldstændig over inden i.
Og jeg er da godt klar over, at alle mener det godt, men jeg føler mig da virkelig nedtrykt over, at det er sådan andre ser mig, når jeg er nået til et punkt hvor jeg ikke selv gør! Dermed ikke sagt, at man ikke må spørge til sclerosen eller kommentere på det, men alt med måde ;-)

Styrer selv fremtiden!

I forbindelse med hele min udredning og diagnosticering har jeg haft mange bekymringer! Èn af dem har været, om jeg ender i kørestol. Jeg gør dog selv en aktiv indsats ved, at træne puls- og styrketræning 4-5 gange i ugen for at undgå sådan en fremtid. Studier viser, at det kan være gavnligt ift. sclerose, og jeg er ikke typen der overlader tingene til “skæbnen” (som jeg ikke er sikker på findes)!

En anden bekymring har været, hvordan man som ung kvinde, nogensinde skal kunne blive en god mor, når den tid kommer. Tænk nu hvis jeg ikke er I stand til at bære rundt på mit barn, eller jeg bliver ramt af den sclerosetræthed, som så mange taler om, hvor man nærmest ikke kan holde sig vågen mere end 3 timer af gangen.

Jeg er dog nået frem til, at alle disse bekymringer jo egentlig er med til at stemple mig som sclerosepatient og intet andet! Efter at have set denne video omkring moderskab, sex og sclerose, forsøger jeg nu kun bekymre mig mindst muligt!Jeg kan jo alligevel ikke ændre noget på den måde!

Jeg har allerede brugt alt for mange timer på bekymringer! Det har til gengæld hjulpet mig til at nå dertil hvor jeg er i dag, og finde ud af hvem jeg er…!

Og hvem er jeg så?

Jeg er Anja, en 27-årig grafiker, online- og træningsafhængig jyde.

Jeg har den mest fantastiske kæreste, som forstår mig, mit arbejde og mine skøre idéer. Han forstår dog ikke altid min Thy-dialekt, men han deler mine fremtidsdrømme, og valgte mig for den jeg er på godt og ondt og det er reelt det, der betyder noget i min bog! :D

Jeg vil rigtig gerne høre fra andre, som har spørgsmål til sygdommen, processen, eller som selv har været igennem noget tilsvarende. Du kan læse mere om sclerose på scleroseforeningens hjemmeside scleroseforeningen.dk

Gæste indlægget er skrevet af:

Anja Henriksen
bag bloggen www.pixelpigen.dk

63 kommentarer:

 1. Hej Anja.

  Jeg har selv sclerose og blogger for Biogen Idec sammen med en del andre i Norden.

  http://blog.multipelsklerose.dk/
  Det er mig der er Mette:)

  Jeg har levet med sygdommen i 5år nu og jeg er heller ikke glad, når folk har ondt af mig.
  Blogger osse her:

  http://hvisvindenvender.blogspot.dk/

  http://oddparent.blogspot.dk/

  Kig endelig forbi:)

  SvarSlet
 2. Hej Mette

  Tak for respons...
  Håber ikke du er for hårdt ramt efter 5 år så?

  Vil klart tjekke alle dine blogs ud :D

  Mvh Anja

  SvarSlet
  Svar
  1. Nej, det går og man lære at leve med det:) Har en stok, bruger til tider kørestolen men er klar i hovedet og det er det vigtigste. Så jeg kan se mine børn vokse op:)

   Mange hilsner Mette.

   Slet
 3. Ambeien atau wasir merupakan penyakit yang terjadi karena adanya infeksi atau pembengkakan pada usus besar. Ambeien disebabkan karena kebiasaan minum air putih yang sedikit. Kurangnya minum air putih menyebabkan pembuangan air besar menjadi keras sehingga usus menjadi luka. Lambat laun usus tersebut kemudian akan menjadi bengkak karena sering mengalami luka.cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman joss

  SvarSlet
 4. Wasir sangat menyakitkan, namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak, iritasi dan infeksi.cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jooss Karena penyakit wasir merupakan salah satu jenis penyakit yang sangat menyakitkan yang akan memunculkan rasa sakit saat buang air besar, maka sebaiknya Anda menangani penyakit wasir ini dari dini. Penyakit wasir merupakan salah satu jenis penyakit yang kambuhan. Penyakit ini biasanya akan menimbulkan rasa nyeri dan perih yang akan kambuh jika penyebabnya tidak dihindari dan tidak menerapkan pola hidup yang sehat.

  SvarSlet
 5. Tonjolan yang berupa benjolan ini sering kali disertai dengan keluarnya tetesan darah ketika seorang penderita ambeien sedang BAB. cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos banget Darah yang menetes keluar bersama dengan feses disebabkan oleh bocornya pembuluh darah yang melebar dan apabila terkena gesekan saat feses keluar akan menjadi luka. Ambeien dapat disembuhkan dengan berbagai cara alami sebelum menempuh cara dengan pengobatan medis yang terkadang semakin memberatkan kondisi ambeien. Pengobatan utama yang paling efektif berawal dari menerapkan pola hidup yang sehat.

  SvarSlet
 6. Wasir yang membengkak disertai dengan pendarahan umumnya disebut wasir berdarah. Cara mengobati wasir berdarah secara alami adalah dengan menggunakan beberapa tanaman obat yang sudah lama dikenal khasiatnya. cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi Beberapa tanaman obat yang dikenal mampu mengatasi wasir antara lain adalah tape singkong. Mengkonsumsi tape singkong yang sudah dilembekkan secara rutin sehari tiga kali dipercaya mampu mengatasi wasir. Ini disebabkan karena tape singkong mengandung ragi yang menyehatkan pencernaan. Wasir ringan maupun wasir berdarah umumnya bisa disembuhkan dengan tape singkong.

  SvarSlet
 7. The most common symptom and sign from hemorrhoids is painless bleeding. There may be bright red blood on the outside of the stools, on the toilet paper, or dripping into the toilet. how to treat hemorrhoids naturally without surgery and safe The bleeding usually is self-limiting. Bleeding with a bowel movement is never normal and should prompt a visit to a health care professional. While hemorrhoids are the most common cause of bleeding with a bowel movement, there may be other reasons for bleeding including inflammatory bowel disease, infection, and tumors.

  SvarSlet
 8. The most common symptom and sign from hemorrhoids is painless bleeding. There may be bright red blood on the outside of the stools, on the toilet paper, or dripping into the toilet. how to treat hemorrhoids naturally without surgery and safe The bleeding usually is self-limiting. Bleeding with a bowel movement is never normal and should prompt a visit to a health care professional. While hemorrhoids are the most common cause of bleeding with a bowel movement, there may be other reasons for bleeding including inflammatory bowel disease, infection, and tumors.

  SvarSlet
 9. Ambeien tidak hanya diderita oleh pegawai kantoran saja. Ibu hamil pun sering mengalami ambeien dan hal tersebut wajar.cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling joos Mengapa Ibu hamil wajar mengalami ambeien. bagaimana menyembuhkan ambeien pada saat kehamilan. Artikel ini akan membantu kita menemukan jawabannya dan juga membahas 9 rahasia untuk menyembuhkan ambeien pada saat kehamilan.

  SvarSlet
 10. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 11. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 12. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 13. Wasir sangat menyakitkan namun wasir umumnya dapat sembuh dengan rutin melakukan pengobatan dan pencegahan. Wasir yang terlambat ditangani atau diobati pastinya akan membuat wasir menjadi lebih membengkak cara mengobati wasir ambeien tanpa harus operasi aman paling jos Cara Mengobati Wasir Bersihkan area dubur dengan baik setiap selesai buang air besar Anda tidak perlu menggunakan sabun karena dapat meningkatkan iritasi Untuk mengeringkan daerah sekitar wasir Anda bisa menggunakan tisu lembut yang biasa digunakan untuk bayi.

  SvarSlet
 14. obat ambeien wasirr herbal manjur dari De Nature yang paling manjur untuk mengobati wasir atau ambeien parah

  SvarSlet
 15. Penderita Wasir atau Hemoroid di Indonesia Menurut data WHO tahun 2008, jumlah penderita wasir atau hemoroid di seluruh dunia adalah sekitar 230 juta orang. obatwasirtradisional Menurut data Depkes pada tahun 2008, prevalensi hemoroid di Indonesia adalah setidaknya 5,7 persen dari total populasi atau sekitar 10 juta orang.

  SvarSlet