tirsdag den 8. maj 2012

Eksamenstid = Overspringshandlinger

Intro: Dette er en overspringshandling   Nu er det eksamenstid for alle der er under uddannelse. Det gælder for ungerne i 9-10.klasse, for de ”voksne” i gymnasierne, universitetsstuderende og for alle de andre stakler, der ligesom jeg sidder begravet i bøger og læseplaner.  

Det er tid til at fordybe sig, lukke ned for Facebook (måske endda deaktivere sin profil?) og glemme alt om lange, varme søndage med kæresten, familien eller vennerne i Frederiksberg have.  Byturene, fritiden og hyggen kan svagt anes ude i horisonten, men ligesom et fatamorgana føles det uopnåeligt, lige meget hvor langt man end strækker armene.

Nu er det tid til at præstere og gå med oprejst pande og faste skridt frem mod den ultimative test, som skal bevise for alle, og ikke mindst en selv, at man har fulgt (godt) med i de sidste 6 måneders undervisning. ( Hvilket jeg ikke har…)

Indenfor de næste 4-6 uger har jeg 7 eksamener-  7!!!!!!

Og allerede nu, sidder jeg og ser sjove indlæg på youtube, læser updates på Facebook,  opdaterer siden hvert 2.minut og overvejer om jeg burde gå i kantinen og spise frokost.Overspringshandlinger er ordet.


Det er sikkert et fænomen der altid har eksisteret, men det er først indenfor de seneste par år, at jeg virkelig har lært betydningen og alvoren af begrebet. Faktisk vil jeg mene, at overspringshandlinger oftest gør eksamenslæsning umulig; nu har man jo et faktisk begreb, der på den ene eller anden måde legitimerer muligheden for at vælge en anden vej end den der var planlagt. Det er faktisk helt okay at tage en time i solen udenfor, sove lidt, se TV eller hænge ud på Facebook, for det er jo bare en overspringshandling.

Eftersom jeg selv lider af overspringshandlings-symptomer, vil jeg gerne dele et par gode råd til at undgå en fuldstændig og total eksamenskatastrofe: 


1)  Hold op med at vente på det der magiske ”nu-har-jeg-virkelig-lyst-til-at-læse”- øjeblik. Det kommer ikke.
Man burde som studerende være i stand til at løse en opgave, uden at være drevet af kontinuerlig lyst. Ud fra erfaring, vil jeg vove at påstå at uddannelseslivet næppe består af problemstillinger dyppet i sukker og solskin.Det gælder om at kunne præstere noget, selv når man ikke har lyst. Hvis ikke du kan det nu- SÅ ER DET PÅ TIDE AT LÆRE DET.

2) Vær ærlig… også overfor dig selv
Stil ikke for høje krav til dig selv. Forbered dig så godt som du kan. Overvej hvor meget du faktisk vil få læst og hvor meget tid du faktisk vil komme til at bruge på forberedelserne til eksamen. Så er din eksamensplan meget lettere at overholde… og lad nu være med at sige til alle at du sidder 8 timer om dagen og læser og har HELT 100% styr på sagerne, hvis det ikke er rigtigt. Den eneste du narrer, er dig selv.

3) Bare sig nej...
TV, Facebook og venner er gevinster for, og ikke alternativer til-  det du faktisk skal have lavet.

4) Det er din egen r…. (ende)
Overvej hvor belastende det vil være, at skulle gøre alting én gang til, fordi du ikke fik forberedt dig godt nok til eksamen. I sidste ende står du alene. Der er ingen andre til at tage skraldet og det er dig der betaler prisen, hvis ikke tingene bliver lavet. Dette betyder at du om en måned – igen – skal sidde bag lukkede døre og lytte til vennerne der leger ude i solen og læse den ene åndsvage Facebook-update efter den anden om sol, grill og øl på Bryggen. Når alt dette er sagt, vil jeg ønske jer alle god vind og skynde mig at lukke ned for alting… undtagen Facebook…  og fortsætte arbejdet.


5 kommentarer:

 1. Heldigvis går jeg på Aalborg Universitet og lige nu skriver vi projekt, som er det eneste vi skal til eksamen i :). Altså kun én eksamen. Men når man skriver projekt i 2 mdr. kommer der også en masse overspringshandlinger. Dette er blandt andet en af dem :).

  SvarSlet
 2. @Gitte: Det er en hel og aldeles accepteret overspringshandling, når det handler om at læse DWC blogs ;)

  SvarSlet
 3. Jeg sidder pt. i de afsluttende faser af min specialeskrivning (skal aflevere 31. maj) og kender selvfølgelig til at have (lidt for) mange overspringshandlinger. Jeg synes dog det er vigtigt, at man hellere ikke tror det er muligt at begrave sig i bøger i en måned og sige nej til hvad som helst, for det virker altså ikke for os alle. Personligt kan jeg arbejde intenst i kortere perioder og må så holde en pause, ellers kan jeg ikke nå at 'fordøje' det jeg læser om. Måske kender I allerede pomodoro teknikken, som har hjulpet mig meget i forbindelse med eksamener. Hvis du ikke kender teknikken, kan du læse om den i et indlæg jeg skrev for ca. et år siden lige her: http://misha-midnightshadow.blogspot.com/2011/04/eksamenshjlp-en-effektiv-tomat.html

  SvarSlet
 4. For mig fungerer det bedst under stress. Hvis jeg ved at jeg SKAL simpelthen aflevere teori, analyse etc. til imorgen - så skal jeg nok lige love jer for at jeg bliver super effektiv og bruger faktisk meget meget lidt tid på overspringshandlingerne :).. Derudover er jeg faktisk mest effektiv hvis jeg går ud af huset :)

  SvarSlet