fredag den 23. marts 2012

Sjælen er som blommen i et skrabeæg

* Skrabeæg kommer fra høner, der går frit sammen i flok i et hus. Mindst en tredjedel af pladsen skal være dækket med strå, høvlspåner, sand eller tørv. På denne måde forsøger man at sikre at æggene bliver “produceret” på en sådan måde at både moral og etik er tip top og at mor-høne har det godt og kan lave et sundt og raskt æg med en sund og eat-able blomme indeni.

I går så jeg et reklameskilt for et fitnesscenter med teksten; ”Kærlighed kommer indefra, men skønhed komme udefra.”  Det gamle ordsprog; Skønhed kommer indefra er her blevet fordrejet til fordel for en god reklamekampagne, som forhåbentlig ( iflg. fitnesscentret) tiltrækker de kunder, som går og bilder sig selv ind at deres manglende aktivitet i kærlighedslivet skyldes mangel på skønhed. Ifølge dette fitnesscenter kan de opnå den nødvendige skønhed og dermed kærlighed og alt hvad det indebærer, ved at oprette et fitnessmedlemsskab og hurtigst muligt komme igang med træningen. Det fik mig til at tænke på hvilke faktorer der er vigtige når vi forsøger at finde lykke, kærlighed og velvære i det liv vi lever. Hvad er i sidste ende, godt for sjælen? 

Sundhed har altid været en konstant og uundgåelig faktor i menneskers liv. Med tiden har vi lært at kost og motion spiller en essentiel rolle når vi taler om vores velbefindende.
Vi forsøger konstant at spise, motionere og tænke positivt således at både fedt og sygdom ikke sætter sig i og på vores skrøbelige kroppe.
Som kvinde bliver vi (næsten) tvunget til at leve op til idealer om skønhed og flotte former. Vi kæmper hele vores liv for at finde en tilstand, hvori vi hviler i os selv og kan være stolte af hvem vi er og hvordan vi ser ud.
Af og til kammer vi over og bliver stemplet som helsefreaks eller endnu værre, som sygeligt sunde når vores forsøg på at være slanke, sunde og perfekte udvikler sig til en sygdom.
Vi forsøger at overbevise os selv om at hvis vægten nedsættes, brysterne forstørres og rynkerne fjernes, så vil størstedelen af vores daglige sorger forsvinde og vi vil have styrke til at overvinde hårde tider.
Men hårde tider kan ikke overvindes ved hjælp af Yoga-timer, diæter og ugentlige løbeturer rundt om Søerne. Et smukt ydre kan meget vel skabe velvære og en vis tilfredsstillelse, men det kan ikke redde sjælen når den bløder.

I mange kulturer mener man at sjælen lever videre efter døden og at alt hvad man gør i livet bliver båret videre af sjælen og har konsekvenser i det næste liv man lever- om det så er i himlen eller som genopstanden i en ny verden. Så det er ikke tosset at vi forsøger at gøre alt godt for sjælens skyld og kvindens og for den sags skyld, menneskets iver efter blive og være den bedste udgave af sig selv, ligger til vores natur.
Vi sørger for at overholde visse moralske og etiske regler, som gør os til bedre mennesker. Vi dyrker motion, spiser sundt og økologisk sådan at vi hverken skader os selv eller hinanden og så håber vi at sjælen formes og er tryg, indeni den krop vi bærer den rundt i. Præcis som med blommen i et skrabeæg. 

Problemet med blommen i et skrabeæg er, at den er så sårbar, at hvis skallen revner, flækker, knuses og går i stykker så flyder blommen ud og er svær at samle igen. Sjælen er et uhåndgribeligt begreb, hvis eksistens hverken kan bevises eller modbevises men som er nødvendig for at vi som mennesker, kan forklare hvem vi er og differentiere os fra hinanden. 
Skønhed, velvære og sundhed kommer i bund og grund ikke udefra, men indefra. Blommen, sjælen, er der hvor vi kvinder, vi mennesker skal finde skønheden i os selv. Det lyder poetisk og uopnåeligt men jeg håber at det er sandt.  Hvis vi kunne blive perfekte kvinder og perfekte mennesker af at spise sundt og dyrke pilates 3 gange om ugen, så var livet jo lige en tand for let.
Jeg håber inderligt, at vi mennesker er præcis som blommen i et skrabeæg; med sjælen indkapslet i en skal af sundhed, retfærdighed, ansvar og en forestilling om at netop denne behandling af den ydre skal, sørger for at blommen indvendig ikke kan tage skade af verden udenfor.
For hvis vi lever sådan, med en overbevisning om at vi altid skal gøre vores bedste for at beskytte vores blomme, så har vi forstået hvor skrøbelig den er og forhåbentlig også hvor skrøbelige de 6 milliarder andre blommer i huset er.
6 milliarder blommer, 6 milliarder sjæle og bare én anden blomme, i ét andet skrabeæg, gør livet værd at leve.
Skønhed kommer indefra.... skrabeægget er bare en skal.

5 kommentarer:

 1. Nu nærlæste jeg ikke resten af indlægget, fordi jeg fik noget galt i halsen da du indledningsvis beskrev skrabeæg som en etisk korrekt måde at "producere" æg på, og at hønen har det godt. Det er absolut ikke tilfældet - for det første må der være 9 høner pr kvadratmeter, de næbtrimmes(!!) og må ikke komme ud i frisk luft. Hvis man ønsker en skal af "sundhed, retfærdighed og ansvar" må man købe økologiske æg :)
  (Undskyld jeg lægger fokus her, og ikke på resten af dit højst sandsynligt fantastiske indlæg, men jeg synes det ville være skrækkeligt hvis folk fik det indtryk, at skrabeæg er et ansvarligt køb).

  SvarSlet
 2. Hvis du læste resten af indlægget, ville du måske se at "ironien" i *-afsnittet kommer til udtryk længere nede i teksten, samt at sammenhængen mellem skrabeæg og indlæggets pointe er ret tydelig, hvis du læser videre:) :) Jeg er heldigvis et oplyst menneske og har hørt om økologi;) Heldigvis er dette ikke pointen i mit oplæg og derfor er sundhed, retfærdighed og ansvar rettet mod den skal du selv bærer rundt på:) Men tak for indlægget- og fremtidige læsere- KØB ENDELIG AL DEN ØKOLOGI I ØNSKER!

  SvarSlet
 3. Nu har jeg læst dit indlæg et par gange, siden jeg skrev min kommentar, og kan desværre stadig ikke se "ironien" komme til udtryk. Det håber jeg dog for andre læsere, at de kan, så de ikke får samme indtryk som jeg.

  Jeg er på ingen måde særlig fortaler for økologi generelt, og min kommentar var ikke ment som en "KØB ØKOLOGI"-propaganda. Udelukkende på æggefronten grundet hønernes velbefindende. Men jeg er glad for at høre, at du er oplyst omkring dette :)

  SvarSlet