fredag den 16. marts 2012

Bruger du Pinterest ulovligt?


Den online 'opslagstavle' Pinterest er eksploderet i antal af (især kvindelige) brugere. Siden bruges til at samle billeder der kan inspirere kunstnere, kokke og mange andre mennesker indenfor deres personlige interesser.

Som bruger kan du oprette opslagstavler (boards) efter temaer. Et tema kan f.eks. være mode og skønhed, citater eller madlavning.

Billedet ovenfor viser otte af mine boards. Blandt andet brugte jeg Pinterest som visuel ønskeseddel i julen 2011.

Kort sagt fungerer siden ved at du installerer en 'Pin It' knap i din browser og derfra kan 'hive' billeder fra de hjemmesider du besøger ind på dit board. Siden er underholdende, smuk og enormt inspirerende.

Men, men men...

Er det helt lovligt?
Netop det, at du hiver billeder du ikke selv har fotograferet over på en anden side og på den måde gør 'krav på dem' som allemandseje, kan være et stort problem i forhold til dansk lovgivning. En fotograf har copyright på sine fotografier, med mindre andet er aftalt og det betyder i bund og grund, at du ikke må tage billederne og bruge dem, uden at have en aftale med fotografen først. Pinterest giver mulighed for at 'repinne', hvilket betyder at hvis du ser et billede én af dine venner har lagt op, som du også godt kan li' kan du lægge det over på én af dine egne opslagstavler, dermed kan billederne hurtigt spredes viralt.


Hvad kan du gøre?
Der er selvfølgelig en række muligheder i forhold til anvendelsen af Pinterest. Vi vil ikke tage stilling til hvad du bør gøre, men giver dig her en række alternativer til den mest gængse måde at anvende Pinterest
  1. Privatisér din profil
    Mange bruger Pinterest som et personligt inspirationsalbum. Derfor kan det give god mening at du lukker din profil ned så kun du selv kan se det du lægger op. Dermed er der ikke stor forskel på Pinterest og bogmærkefunktionen i din browser: Ud over at Pinterest er pænere at kigge på ;-)
  2. Tag selv billeder
    Hvis du selv er fotograf på billederne har du ret til at lægge dem op, så let er det. Husk blot, at lægger du dem op på den åben profil, kan de hurtigt spredes.
  3. Brug Friendsheet
    Hvis det du er vild med ifht. Pinterest er opsætningen og den lækre måde at surfe rundt i billeder på, skulle du måske kigge på Friendsheet: Facebooks pendant til Pinterest der samler billeder som har været vist på dine venners Facebook sites. 
Hvad synes du? 
Skaber Pinterest mere interesse om fotografernes værker og hjemmesider eller undermineres fotografernes arbejde?

Læs lignende artikler på andre sider:
'Er du tyv på Pinterest' af Ernst Poulsen - Kommunikationsforum
'Billeder på blog gav regning på 7.500kr' af Jens Tønnesen - Pressefotografforbundet

Ingen kommentarer:

Send en kommentar