mandag den 13. februar 2012

Glutenallergi/Cøliaki - tips og opskrifter

Da jeg for snart et halvt år siden fik konstateret glutenallergi, var det som at få en knytnæve direkte i hovedet. Det første jeg tænkte var "Jamen skal jeg så ALDRIG mere spise kage?" Da jeg er meget madglad og madlavning er den måde hvorpå jeg slapper allerbedst af, ja så var det virkelig noget jeg skulle vænne mig til. Til de af jer der måske ikke ved hvad det indbefatter, så skal jeg leve på en glutenfri diæt, dvs. nul brød, pasta, kage, sovse, chips, øl osv. Der er nogle få kornsorter jeg kan tåle, såsom boghvede, rismel og hirse, så det er om at være kreativ og prøve sig frem med alternative opskrifter. Jeg tog udfordringen op og synes efterhånden jeg har fundet nogle virkelig lækre opskrifter, som både smager fantastisk og samtidig kan gøre det ud for nogle af de traditionelle opskrifter jeg var så ked af pludselig at skulle undvære.
En af disse er blomkåls-pizza (ja jeg ved det lyder meget sundt og lidt mærkeligt - men resultatet ligger så meget op af normal pizza, at jeg blev virkelig overrasket!) Bunden er lavet af blomkål, ost og æg i stedet for den traditionelle brødbund og tro det eller ej, man kan stort set ikke smage forskel. Opskriften finder du på linket her og jeg vil opfordre alle til at prøve den.


En anden lækker opskrift jeg vil dele med jer er denne himmelske kage. Jeg elsker kager i alle afskygninger og elsker at bage dem selv, så det har været rigtig hårdt at skulle undvære denne del af madlavningen. Til gengæld har jeg efterhånden fundet en del opskrifter på glutenfri kager, så det er bare om at komme igang. Den her er dog en af favoritterne, da den har den skønneste chokoladesmag og er dejlig våd og cremet (mmmh bliver helt sulten af at skrive det her tillæg!) Opskriften finder du på linket herunder:


Den tredje opskrift jeg synes I skal prøve, er den lækre opskrift på "falsk couscous", som er en opskrift fra Meyers kogebøger (hvilket jo i sig selv lover godt!) Den smager helt fantastisk og smager godt både sammen med fisk, kylling eller rødt kød, men kan også bruges i sig selv som en middagsret.
Opskriften er følgende:

500 g blomkål
en håndfuld persille
100 g ristede, finthakkede mandler
100 g revet parmasan
saft og skal fra en citron
1 dl olivenolie
1 skalotteløg, fint snittet
smag den til med salt, sukker og peber

Blend blomkålen fint. Tilsæt de øvrige ingredienser og rør grundigt rundt. Wupti enkel og lækkert:)


2 kommentarer: