onsdag den 29. februar 2012

At være kvinde, i en verden af kvinder

Dette er mit første blogindlæg her på siden og jeg har brugt meget tid på overvejelserne omkring mit valg af emne. Det gennemgående tema for Danske Webchicks, er jo det faktum at vi er kvinder og at vi ønsker at læse, tale og diskutere de ting der er relevante for os. Men hvad er det så der er relevant for kvinder. Hvad er essensen af kvindeligheden? Hvordan definerer man kvinder i den omskiftelige virkelighed vi lever i?
Oftest, når man forsøger at finde frem til en definition bør man tage udgangspunkt i oprindelsen af det man prøver at definere. Det har jeg så gjort, men det har blot gjort det endnu sværere for mig, at finde essensen af kvindeligheden.

Kvindelighedens oprindelse finder vi i Adams Eva. Eva var, ifølge biblen, den første kvinde på jorden og vi må derfor formode at hun med sig, havde bragt den første livmoder på jorden. Dette stemmer overens med det faktum at Eva på Hebraisk betyder kilden til liv. Som kvinde synes jeg at vi kan være enormt stolte af at være kilden til livet, problemet er bare at Eva efter en kort introduktion i Guds bog, ender med at blive synonym for fristelse, synd og endeligt bebrejdes hun menneskehedens forfald.
Ud fra vores oprindelseshistorie er kvindens egenskaber altså begrænset til avl og skønhed efterfulgt af evnen til at lede mænd i fordærv, synde og sidst men ikke mindst at sørge for at dommedag nærmer sig med hastige skridt. Det er intet mindre end deprimerende.

Jeg vælger ikke at godtage denne definition og bevæger mig i stedet med hastige skridt frem i tiden. Det går hurtigt op for mig, at når man følger kvinden fra Eva og frem til i dag, har det altid været synd for hende. For os. Vi har jo fra tidernes morgen været ofre for det patriarkalske samfunds undertrykkelse, som trods kampen for ligestilling og en værdig rolle i samfundet stadig lider under mangel på både ligeværd og ligeløn.
Det er langsomt gået op for nogle virksomheder at både etik og moral peger i retning af at kvinder nok burde få lidt mere autoritetsplads og det der med at afsætte hver eneste højtlønnede direktionsstilling til en mand, ikke længere er acceptabelt. Kvinderne skal altså have plads. Eller så skal mændene blive lidt mere kvindelige.  OG LIGE DÉR, møder jeg mit endelige problem.

I dag har mændene fuldstændigt overtaget kvindeligheden. Der var engang hvor kvinderne stod for maden, vi dominerede modemesserne verden over og vi kunne bryste os af at kunne bære livet i 9 mdr. for derefter at levere et lille mirakel med 2 arme, 2 ben og 1 sæt kønsdele. Engang havde kvinder bryster og mænd havde en penis. I dag er det hipt når manden laver aftensmaden, modemesserne indtages af metroseksuelle mænd og kønsskifte operationer, kunstig befrugtning og god fantasi har skabt grundlaget for at en ”mand” i 2008 blev gravid og 9 mdr. senere fødte sit første barn.

Vi kvinder, står altså overfor en gigantisk opgave. Alt det, vi i Evas tid havde monopol på, er i dag gjort (bogstaveligt talt) til alle-MANDS-eje og kvindelighedens essens er omend endnu mere truet i dag, end nogensinde før.
Heldigvis ser jeg lys for enden af tunnelen og ovenstående falmer i lyset af det faktum, at jeg netop nu bruger min kvindelige stemme til at understrege at vi, på trods af mændenes umættede behov for opmærksomhed, STADIG ER HER.
Helle Thorning, J.K Rowling, Mother Theresa, Meryll Streep, Bitterfissen Bethany, du og jeg. Vi er kvinder og vi er drevet frem i verden af vores kvindelighed. I bund og grund ved vi jo godt, at verden ikke ville stå i dag, hvis ikke det var for os.
Og netop dét, er essensen af kvindeligheden. 

Billede anvendt med tilladelse fra Ambro

4 kommentarer:

  1. Det var spændende læsning - glæder mig til noget mere end det

    SvarSlet
  2. Tak P. Jeg er igang med at brygge mit næste oplæg.! :) Jeg lader lige inspirationen komme til mig;)

    SvarSlet
  3. Vil vente i spænding, på at se, hvilken inspiration du så vil få

    SvarSlet