onsdag den 16. november 2011

A Visit from the Goon Squad

“It is a great work of fiction, a profound and glorious exploration of the fullness and complexity of the human condition.” - New York Press

Jennifer Egan har i sin nye prisbelønnet bog skabt et univers af historier der alle løber sammen til én stor fortælling. At beskrive denne bog kan være ganske besværlig men Egan selv fortæller, at bogen består af 13 kapitler der alle er meget forskellige fra hinanden men alle forbindes gennem snoninger.

Jennifer Egan beskriver struktureringen af disse fortællinger som værende skabt efter et konceptalbum fra 70‘erne, hvor hvert nummer havde sin egen lyd og musikalske tema men alle disse forskelligheder kunne trods deres individualitet forbindes til ét smukt stykke. De forskellige stykker af denne bog hænger tematisk sammen gennem musik og/eller teknologi og tid, hvilket skaber denne ramme der forbinder alle bogens forskelligheder og giver læseren en usædvanlig oplevelse. Bogens mange kapitler blev oprindelig skrevet som små noveller men blev til sidst samlet til én stor fortælling der på grund af dette stadig fungerer som enkle historier. Omdrejningspunktet for denne bog, er som tidligere nævnt musik, nærmere musikindustrien med rock and roll’ fokuseringen på den unge kultur som en del af bogens temaer.

Jennifer Egan beskriver i et interview, hvordan hun under en skriveproces finder en historie og venter på at den udfolder sig til disse fantastiske fortællinger. Jennifer Egan er trods det teknologiske fokus i sin bog ”gammeldags” når det kommer til skrivning af hendes værker. Hendes skriveproces består i at skrive alt i kladde indtil hun har nået den endelige udgave, hvorefter hun renskriver det på computer. Hun mener selv, at det er svært ikke at skrive på computer men for Egan er selve processen og indholdet anderledes når hun skriver på en computer. Under den teknologiske proces får hun ikke det samme forhold til teksten som når hun skriver hendes værker i hånden. Jennifer Egan ser sig selv som lidt teknologi sky da den teknologiske udvikling og dets fremtidige vej er ukendt og derfor en smule skræmmende. Egan pointerer i denne sammenhæng at teknologiens udvikling de sidste par år er øget med så voldsom en fart at folk i 20’erne allerede er en forældet generation med hensyn til teknologien. Nutidens teenagere bliver opvokset i en verden hvor deres udvikling og sociale samvær sker gennem facebook, twitter, mobiltelefoner mm. hvilket bekymrer Jennifer Egan men samtidig også efterlade en kreativ nysgerrighed omkring alt dette.

Denne bog er virkelig fantastisk og kan bestemt anbefales til alle der ønsker, at øge deres bekendtskab til Jennifer Egan. Denne anmelderroste bog har siden dets udgivelse vundet en masse priser herunder den eftertragtede Pulitzer pris og er et bestemt must-have i din bogreol.

1 kommentar: