søndag den 2. oktober 2011

8 fototips til madbloggere

Det er svært at blogge om mad. Læseren kan hverken dufte eller smage de lækkerier man fremstiller og man har derfor kun mulighed for at begejstre gennem tekst og billeder. I dette lille indlæg, giver jeg dig 8 simple fototips til når du skal fotografere din mad.

1. Vand frugt og grøntsager
Vil du have dine frugter og grøntsager til at se ekstra friske ud, kan du hælde vand på dem lige inden du fotograferer. Vanddråberne får ingredienserne til at se ekstra friske og saftige ud.


2. Fotografér kun et hjørne
Når du har tilberedt din ret, står du med en hel tallerkenfuld af mad. Du kan nu vælge at bruge lang tid på at anrette det hele pænt, eller du kan snyde lidt og samtidig lave super fede billeder. I stedet for at fotografere hele tallerknen på én gang, så snup et hjørne hist og her. Tag kameraet ned i tallerkenhøjde og kom tæt på maden.

3. Flot porcelæn
Mange madbloggere bruger lang tid på at udvælge flot porcelæn, som står godt til maden. Se det flotte farvespil mellem den grønne tangsalat og den sorte tallerken på billedet til venstre. Det behøver ikke være dyrt at købe flot porcelæn. Gå f.eks. i din lokale genbrug og kig efter fotovenlige tallerkner. Bemærk i øvrigt, at en blank glasur på porcelænet kan gøre det sværere at fotografere, da blitzen reflekteres.

4. Lad maden køle af
Selvfølgelig er du topivrig efter at fotografere din lækre madkreation. Alligevel kan det dog godt anbefales at vente til maden er kølet lidt af. Det er ret svært, at få gode billeder af dampende varm mad, da linsen let danner kondens og dugger til.
Kan du ikke vente, er det bedste råd igen, at fotografere lidt fra siden eller på skrå, så du ikke står lige over dampen.

5. Retouch salaten
Dette råd kommer egentlig fra en kollega, der fortalte, at hun efter at have taget billede af en lækker salat, opdagede at ét af salatbladene havde en kedelig 'slatten' farve. Har man adgang til et grafikprogram, kan man snyde lidt, og retouche salaten, så man ikke lægger mærke til det ene kedelige salatblad, men ser helheden i stedet.

6. Less is more
I et forsøg på at 'pimpe billedet lidt op' kan der hurtigt komme til at ske for meget på dit billede. Hvis du ønsker at din læser først og fremmest skal lægge mærke til maden, er det vigtigt at der ikke er alt for meget der kan fjerne fokus. Når det er sagt, kan enkelte detaljer på dit billede, dog give maden en ekstra dimension. Billedet til venstre, hvor ivrige hænder ikke kan vente til billedet er taget, med at få sig en lækker kage, er et sjovt og fint eksempel på en anden måde at fotografere mad på.

7. 'Tvkøkken tippet'
Når jeg ser tv køkkener, tænker jeg altid: så fint og ryddeligt, kan éns køkken da ikke være. Indtil jeg en dag sad og så Camilla Plum, der på mange måder laver mad ligesom jeg gør: lidt af det her og meget af det her og så skal det bare røres rundt og stå indtil det er færdigt... sådan cirka.. Pludselig så jeg, hvad det er de gør, som får det hele til at se så ryddeligt ud. Tager du billeder undervejs i madlavningen, er det en stor fordel, at putte dine ingredienser i små skåle, krukker osv. Gem originalemballagerne langt væk. Ikke blot er det nemmere for dig, hvis du i starten har målt alt op, men dit køkken vil også fremstå mere ryddeligt og ordentligt. 

8. Vent med dressingen
Det sidste tip er tyvstjålet fra Desperate Housewives kogebogen. Skal du fotografere en salat der indeholder hovedsalat (f.eks. iceberg), så vent med at tilføj dressingen til sidste øjeblik, da dressingen får salaten til at falde sammen og se kedelig ud.

Hvad er dit bedste madfototip?


Alle fotos anvendt med tilladelse:
Suat Etman 
Zole4 
Stuart Mile 
Luigi Diamanti 
Grant Cochrane

5 kommentarer:

 1. Mit bedste tip er at undgå blitz. Mere lys på det der skal fotograferes i stedet for. Jeg bryder mig heller ikke om unødig pynt - så læg kun ting på en tallerken eller et fad som rent faktisk kan spises ;-)

  SvarSlet
 2. Super godt tip @Klidmoster, tak for det :-)
  Ærgeligt jeg ikke kunne finde dig på messen i dag...

  SvarSlet
 3. Dejligt, kommer lige til tiden^^ Har skulle tage billeder af mad i dag

  SvarSlet
 4. Ja, det var ærgerligt - men WinterCoat havde allerede de folk de skulle bruge da jeg kom. Næste år :-)

  SvarSlet